Србија и Балкан

Вучић: Сад је јасно да Немачка и Велика Британија подржавају "Косово"

Председник Србије поручио да у овом тренутку не види могућност компромиса
Вучић: Сад је јасно да Немачка и Велика Британија подржавају "Косово"© TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас из Париза након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом. 

"Очекује нас врло компликована ситуација на Косову, посебно 21. новембра када Албанци мисле да почну да наплаћују казне, потпуно противправно и у супротности са Бриселским споразумом, и то је била главна тема разговора са Лајчаком и Борељом", рекао је Вучић.

Он је додао да компромисно решење у овом тренутку не види, "пошто Приштина одбија да се понаша рационално и у складу са међународним правом. И овде (у Паризу) њихове изјаве  иду у том смеру. То, наравно, брине, и то је нешто што не може да вас остави равнодушним."

Председник Србије је додао да је имао састанке и са представницима француских компанија, што је прошло "добро", али је додао:

"Лоша вест је оно што Курти покушава једностраним потезима, што је де факто да покушава да Србе протера са њихових огњишта."

Коментаришући Куртијеву изјаву да је централна тачка дијалога Београда и Приштине заправо признавање независности тзв. Косова, Вучић је рекао:

"Он је говорио о међусобном признању као централном. Није то за нас велика разлика, (али) постоје ту детаљи. Суштински, за нас то не мења ствари."

Вучић је додао да европски представници имају састанак министара спољних послова у понедељак, и изјавио да је "веома скептичан" и не верује да ће "бог зна шта ту да се појави".

Председник Србије је указао да Приштина има велику подршку Немачке, и да Немачка може условити Приштину за сваки њен потез. 

"Али јасно је да неће. Они хоће на сваки начин њих да помажу, и баш их брига за то што мисле да могу да изазивају скандале својим једностраним потезима." 

Он је назвао тзв. Косово немачким "чедом" о којем Немци и воде рачуна. "Јасно је да су Немци ти који им пружају правну подршку за све правне акте у ЕУ, а ван ЕУ, наравно, то је Велика Британија" .

На питање јесу ли Курти и Османи током данашњег састанка добили захтев за формирање Заједнице српских општина и да ли су му Борељ и Лајчак спомињали сусрет с Куртијем, Вучић је на друго питање дао потврдан одговор, и додао:

"Нису били оптимистични, као што сам знао унапред", рекао је Вучић и додао да је резултат разговора "ништа", и да "они мисле да наставе на силу, да врше додатни притисак против српског народа, да наставе да малтретирају наш живаљ".

На питање јесу ли Борељ и Лајчак имали неки конкретан предлог за решавање ситуације на КиМ, Вучић је одговорио:

"Тешко је пронаћи рационалан предлог у тренутку када знате ко је крив, знате да је то Курти, а када има заштиту врло моћних земаља које му кажу 'само ти терај своје', шта може да уради Борељ? Шта може да уради било ко од њих?"

На коментар Приштине да ће се ситуација смирити ако се Србија одрекне Косова, Вучић је одговорио:

"А замислите како не би било тензија да се Америка одрекне Вашингтона, или Русија да се одрекне Москве...", и додао да Србија неће да се одрекне Косова.

"Нећемо да се одрекнемо ничег свог, нећемо да се одрекнемо међународног јавног права, али то не значи да треба да ратујемо. Треба да седимо и да разговарамо, па да покушамо да пронађемо компромисно решење, а док га не пронађемо, да се не сукобљавамо."

"Европа чека да Србија направи грешку"

Вучић је поводом ситуације на Косову додао да "поједини у Европи чекају да Србија направи грешку, да би сву кривицу свалили на Србију. А овако ће да ћуте довека, (Курти) може да ради шта год хоће, докле год хоће".

"Али први пут када се догоди да Срби одговоре на насиље Приштине, Срби ће бити криви и све друго ће да забораве", додао је. 

"Подсетићу вас на причу о возу... Шта је био проблем у возу, који никада није ни дошао до административне линије? А они су тада са специјалцима упали до административне линије да би спречили воз, јер, замислите, на возу је писало: Србија."

image