Србија и Балкан

Пресео им мобилни: Полиција у Србији за недељу дана казнила више од 15.000 возача и пешака

Укупно 3.830 возача санкционисано је због непрописне употребе мобилног телефона, 94 због непрописне употребе аудио-уређаја и 624 пешака због коришћења слушалица у оба уха
Пресео им мобилни: Полиција у Србији за недељу дана казнила више од 15.000 возача и пешака© FOTO TANJUG/ DRAGAN STOJANOVIĆ

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, од 9. до 15. октобра спровели су акцију "Фокус на путу" у организацији Мреже саобраћајних полиција Европе (РОАДПОЛ) и контролисањем 58.056 возача, открили и процесуирали 15.832 прекршаја.

Укупно 3.830 возача санкционисано је због непрописне употребе мобилног телефона, 94 због непрописне употребе аудио-уређаја и 624 пешака због коришћења слушалица у оба уха, саопштио је МУП.

Истичу да је непрописна употреба мобилног телефона, у широј међународној заједници, препозната као један од главних узрока одвлачења пажње од елемената безбедности у саобраћају, као и да смањена пажња код учесника у саобраћају повећава ризик од саобраћајне незгоде од четири до 20 пута.

"Такође, према истраживању Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто возача користи мобилни телефон на непрописан начин", наводи се у саопштењу.

МУП наглашава и да настоји да овом акцијом, кроз бројне апеле и најављивање акције у медијима, превентивно утичу на све учеснике у саобраћају и упозоре их на опасност од одсутности пажње када за време вожње или преласка коловоза непрописно користе мобилни телефон или аудио-уређаје.

Од почетка године припадници Управе саобраћајне полиције МУП-а санкционисали су више од 40.000 возача због непрописне употребе телефона и више од 3.000 пешака због непрописне употребе телефона или аудио-уређаја.

image