Србија и Балкан

ДПС тражи одлагање пописа или ће позвати на бојкот: Надлежни одговарају да од тога нема ништа

Надлежни имају рок до данас да донесу одлуку о померању пописа, или ће ДПС позвати грађане на бојкот
ДПС тражи одлагање пописа или ће позвати на бојкот: Надлежни одговарају да од тога нема ништаwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића затражила је од надлежних да одложе попис у Црној Гори или ће та странка позвати грађане на бојкот.

ДПС је дао рок до данас, 16. октобра да донесу одлуку о одлагању, јер, како тврде, не постоје логистичко-техничке претпоставке и формално-правни предуслови за одржавање пописа.

Навели су 17 услова за одржавање избора и додали да неће одустати ни од једне тачке.

Са друге стране, директор Монстата Мирсолав Пејовић изјавио је да би одлагање пописа био ризичан и упитан потез јер се са пописом већ касни.

Упозорио је да је позивање политичких субјеката на бојкот заправо кршење закона.

Пејовић је рекао да је Управа за статистику спремна и да ће Монстат наставити са планираним активностима.

Одговарајући на неистините информације да је иштампано два милиона упитника, Пејовић је рекао да ће бити иштампано 860.000 пописних упитника, пола на ћирилици, пола на латиници, а један део на албанском језику.

У случају бојкота, Пејовић каже да ће се користити административни извори информација.

"Проценићемо све недостајуће податке, односно укључити оне који су доступни у самом регистру”, навео је директор Монстата.

Тражено је око 3.800 пописивача, кандидата има 4.000, али је оглас продужен до 20. октобра и пописивачи ће проћи неопходну обуку.

"Свакако да ћемо проверавати рад пописивача, и уколико било који појединац уради нешто супротно закону биће испитан, покренуте мере искључења из пописних активности и примениће се законске санкције", каже Пејовић.

Додао је да одлагање пописа није у њиховој надлежности и да се то може десити изменом Уредбе о спровођењу периода пописа од Владе и евентуално неким непогодама – природним катастрофама, али очекује да се ни једно ни друго неће десити.

image