Србија и Балкан

Вучић у Пекингу са Си Ђинпингом: Подршка Кине Србији по питању КиМ од изузетног значаja (ВИДЕО)

Споразум о слободној трговини отвара нове видике у односима Србије и Кине, каже председник Србије Александар Вучић
Вучић у Пекингу са Си Ђинпингом: Подршка Кине Србији по питању КиМ од изузетног значаja (ВИДЕО)

"Пријатељство две земље издржало је тест тешких времена и у условима врло сложене ситуације на КиМ подршка Кине Србији од изузетног значаја", рекао је председник Србије Александар Вучић данас у Пекингу, на састанку са председником Кине Си Ђинпингом.

"Оно што је моја молба господине председниче јесте, да ћу због врло сложене ситуације коју имамо у региону и на КиМ, на делу територије Србије, имати додатну прилику да вас о томе обавестим, јер нама је подршка Републике Кине, политичка и свака друга, од изузетног значаја. Моја молба за Вас је да још снажније подстакнете долазак кинеских привредника и кинеских туриста", поручио је председник Вучић на састанку.

Такође, нагласио је да је његова највећа молба, коју понавља већ пети пут на заједничким састанцима, да Си, током његовог председничког мандата, поново посети Србију.

"Ми жељно ишчекујемо и верујемо да ћемо Вас дочекати на најбољи могући начин, јер сада знамо шта је Кина све урадила за Србију, и молим Вас да још једном размотрите могућност посете нашој земљи", рекао је Вучић и још једном захвалио Сију на гостопримству.

Вучић је у свом говору истакао да је Србија једина земља у Европи која се никада није придружила ниједној декларацији против Кине и додао да је политичка и свака друга подршка Кине Србији од изузетног значаја.

"Поштовани председниче Кине, веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да вам се данас овде обратим, заједно са мном у посети је највећи део Владе Србије, готово сви министри, што говори о нашем односу према Кини и поштовању које имамо, али и нашим очекивањима", рекао је Вучић на састанку.

Казао је да је Си изговорио важну реченицу - да је наше пријатељство прошло тест тешких времена, са чиме је сагласан.

"И морам да кажем у условима не малих притисака на Републику Србију, наша земља је једина у целој Европи која се никада није придружила декларацијама које би критиковале или нападале Кину, по било ком питању. И по питању Хонг Конга, Тибета, Синђана, Тајвана или било ког другог, увек смо били на страни Кине, политици једне Кине и тако ће и остати", поручио је председник Вучић.

Додао је да је веома поносан на чињеницу што се Србија није придружила ниједној декларацији против Кине, као и на наше пријатељство.

"Поносан сам и на наше пријатељство, на то што увек указујете поштовање према једној бројчано малој земљи као што је Србија и на томе смо Вам бескрајно захвални", нагласио је Вучић.

Казао је да Србија и даље не може да заборави претходну посету председника Кине, када је посетио Смедерево, након што је Кина помогла даљи развој Србије, довела компанију Хбис, која је помогла Србији да превазиђе тешкоће са којима се суочавала у пословању железаре.

Вучић је навео да Србија и у свим другим областима друштвеног живота бележи напредак, а да је иницијатива Појас и пут, коју је Си покренуо, донела много тога доброг грађанима Србије.

"Урадили смо веома значајне инфраструктурне радове у нашој земљи и раде се и даље, заједнички градимо путеве и пруге", рекао је председник Србије.

Додао је да Србија нема никакве проблеме са стопом јавног дуга, пошто је на нижем нивоу него у 90 одсто земаља ЕУ.

"Ми се поносимо нашим пријатељством и резултатима које смо у претходном периоду остварили и захвални смо на могућности да током ове посете потпишемо уговор о слободној трговини, јер верујемо да то отвара нове видике за развој односа наше две земље", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да Србија подржава све три иницијативе Кине за глобални развој, глобалну безбедност и иницијативу за глобалну цивилизацију.
Вучић је додао да ће држава Кина добити и писану потврду о томе од органа Републике Србије.

Председник Вучић је изразио жељу да од председника Сија лично добије подробније објашњење о његовом виђењу ситуације и промена у свету, пошто је Си рекао да присуствујемо промена које се дешавају једанпут у једном веку.

Раније данас у присуству председника Србије и Кине потписано је четири споразума, од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција, односно производа и 8.930 са кинеске стране.

Споразум о слободној трговини потписали су министри трговине Србије и Кине Томислав Момировић и Ванг Вентао.

Поред тог споразума, потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе "Појас и пут" између Владе НР Кине и Владе Србије.

Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие.

"Веома сам срећан, почаствован и привилегован што имам прилику да данас будем у Пекингу. Са мном су и министри Владе Србије што говори о поштовању и самој прилици да будемо ту. У свим областима у којима сарађујемо бележимо напредак. Иницијатива Појас и пут донела је много доброг нашој земљи. Поносим се нашим пријатељством и резултатима које смо постигли. Споразум о слободној трговини, који данас потписујемо, отвара нове видике у односима наших земаља", навео је Вучић који се председнику Кине захвалио на личном ангажману на јачању веза две државе и народа.

Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

image