Србија и Балкан

Ухапшени фармацеути и лекари из Србије: Давали лекове без знања и прегледа пацијената

Реч је о две повезане организоване криминалне групе којe су деловале у периоду од 22. новембра 2018. до 22. јула 2021. године, од којих су једну групу чинила четири лекара из Дома здравља Доња Гуштерица, а другу седам фармацеута из Београда, Крагујевца и Сремске Митровице
Ухапшени фармацеути и лекари из Србије: Давали лекове без знања и прегледа пацијенатаwww.globallookpress.com © © imago stock&people

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал, а у сарадњи са СБПОК након предистражног поступка на територији Србије данас је ухапшено пет лекара због сумње да су оштетили РФЗО за 77. 931.760.26 динара. Ухапшени су З.С., О.Ш., М.Ј., С.З. и С.З због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

Како додају, реч је о две повезане организоване криминалне групе којe су деловале у периоду од 22. новембра 2018. до 22. јула 2021. године, од којих су једну групу чинила четири лекара из Дома здравља Доња Гуштерица, а другу седам фармацеута из Београда, Крагујевца и Сремске Митровице.

Сумња се да је прва организована криминална група, односно лекари прописивали рецепте за лекове хормоне раста пацијентима којима није била потребна терапија, нити су прегледани код лекара, односно без знања пацијената.

Затим, како се сумња слали су незаконито прописане рецепте припадницима друге организоване криминалне групе, односно фармацеутима, који су рецепте реализовали тако што су подизали лекове у апотекама на територији централне Србије без знања пацијената којима су лекови прописани.

На тај начин су како се сумња противправно присвојили прописане лекове чиме је РФЗО оштећен за износ од 77. 931.760.26 динара.

Претходно је шест осумњичених који су били припадници ове две организоване криминалне групе признало извршење кривичног дела и закључило са Јавним тужилаштвом за организовани криминал споразуме о признању кривичног дела које је суд прихватио. У току су претреси на више локација.

У законом предвиђеном року полиција ће осумњичене уз кривичну пријаву спровести у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.

image