Србија и Балкан

Шта нам је НАТО оставио за успомену: Србија прва у Европи у неславном здравственом проблему

Неки од првих симптома су таласи врућине, нервоза, раздражљивост, депресивност, лошија концентрација, инсомнија, болови у костима
Шта нам је НАТО оставио за успомену: Србија прва у Европи у неславном здравственом проблему© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Србија се налази на првом месту у Европи по броју жена у превременој менопаузи, тј. пре 40. године.

Др Светлана Вујовић, ендокринолог и директорка Клинике за ендокринологију на Светски дана менопаузе који се данас обележава, за "Политику" је рекла да је на такво забрињавајуће стање највише утицало НАТО бомбардовање Србије осиромашеним уранијумом 1999. године.

Она је појаснила да се дејство осиромашеног уранијума трансгенерацијски преноси хиљадама година на потомке.

"Има оних који кажу: 'Ма шта је то осиромашени уранијум. Заборавите га, то није битно. Баш сте неко злопамтило.' Ми морамо о свему томе да мислимо. Осиромашени уранијум је ушао у земљу. Он више није у ваздуху, он је у земљи. Док је био у ваздуху, имамо податке да је код доста жена изазвао побачаје. Чињенице морамо да саопштимо. Циљ је да помогнемо нашем народу", истакла је др Вујовић.

Струка сматра да је битно да се применом нових научних сазнања поправи квалитет живота жена, али и мушкараца.

"Наша идеја је да се код жена већ од 45. године, или раније, ако неким женама изостаје циклус, ураде анализе да би се видело због чега добијају таласе врућине, нервозу, раздражљивост, депресивност, лошију концентрацију, не могу да спавају ноћима, нису продуктивне на послу, имају болове у костима, мишићима и зглобовима… Тада им креће појава болести које су повезане са гојењем, запаљенски процеси, па се лакше ’прихватају’ бактерије, вируси и друге инфекције… ", набраја др Вујовић.

Она напомиње да долазимо у ситуацију да се огроман новац издваја за лечење дијабетеса, предканцерозних стања, карцинома, а да би заправо, једним правилнијим приступом средњој генерацији жена могло да се утиче на хормонски статус.

У случају да дође до дисбаланса хормона, може да дође до појаве неправилног рада срца, инфаркта, можданог удара, сенилних деменција, Паркинсонове болести…

image