Србија и Балкан

Мило, Европски парламент, "Слободна Европа": Расте притисак да се попис у Црној Гори одложи

Бивши црногорски режим, потпомогнут западним покровитељима и невладиним организацијама, чини све да спречи да се преброје Срби у тој земљи
Мило, Европски парламент, "Слободна Европа": Расте притисак да се попис у Црној Гори одложи© Antonio Ahel/ATAImages

Је ли Црна Гора земља кандидат за чланство у ЕУ која следи сугестије Брисела, или је "провинција српског света" која улази у сукоб са Бриселом, забринуто се упитао функционер ДПС-а  Андрија Николић, реагујући тако на миг шефа Мила Ђукановића, али и Европског парламента коме није било мрско да потегне и одговарајућу резолуцију, усвојену јуче, само да би зауставио одржавање планираног пописа у Црној Гори.

Некадашњи владар црногорске државе Мило Ђукановић и његови сателити, али и невладине организације и савети (неких) националних мањина, подупрти уплитањем Европске уније, последњих дана на сваки начин покушавају да спрече да се једном за свагда преброји и види колико "српског света" заиста живи у Црној Гори.

Пешадинцима и тешкој артиљерији усмереној против пописа, придружила се лака коњица у виду америчког Радија Слободна Европа, подужим текстом који у више хиљада словних знакова објашњава зашто до пописа не би требало да дође.

На поменуту резолуцију ЕП позивају се у овом начертанију, као на реч Божју, бројни аналитичари и коментатори које је америчка новинска кућа ангажовала да прокоментаришу "проблем".

"Препоруке из тог документа би морале бити читане као обавезујуће од стране сваке власти у Црној Гори која жели да се легитимише као проевропска" оцењује директорка Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић, која осим "ЕУ тако каже" не наводи ниједан други аргумент због кога би Црна Гора требало да одустане од, иначе, више пута одлаганог пописа.

У тексту се Црна Гора позива да уради попис становништва "чим се заврши политички застој у земљи".

Дакле, попис може тек када се формира влада, а влада ће се формирати тек кад се испуне све жеље Европске уније, а поготово она, да у њој нема просрпског фактора.

У резолуцији ЕП, која иначе није обавезујућа, наводи се и очекивање да се попис спроведе на "отворен начин, без политичког уплитања", уз прописно пребројавање свих националних мањина без страха од застрашивања или кривичног гоњења.  

Не гарантују, међутим, да се они неће уплитати.

"Слободна Европа" као аргументацију за неопходност одлагања пописа користи и изјаву Ивана Вуковића, такође функционера ДПС-а, који је оценио да је "свима у Црној Гори јасно да услова за попис нема, изузимајући оне којима је циљ да, зарад туђих интереса, од пописа направе превару".

Јер, једини "туђи" интереси који су слободарском ДПС-у прихватљиви, јесу интереси Запада.

ДПС је иначе одлучио да попис бојкотује, јер власт није изашла у сусрет њиховом захтеву да се процес одложи за шест месеци. Зли језици би на ово рекли, да, с обзиром на то како се расипа подршка Ђукановићевој партији, непописаних неће пуно остати.

Претходно се више опозиционих странака насекирало да влада није обезбедила адекватну контролу процеса, те да је могуће фалсификовање резултата и "спровођење етничког инжињеринга" како би се повећао број грађана који се национално изјашњавају као Срби. Заправо, очигледно је, идеја им је да унапред релативизују и оспоре пописани број Срба у Црној Гори

Ништа се, међутим, не каже о етничком инжињерингу којим је проценат Срба у Црној Гори годинама спуштан испод тридесет одсто, па стога ни српски језик није могао да добије статус службеног језика.

Лидер Социјалдемократа Дамир Шеховић отприлике и признаје шта је проблем, оцењујући да ће "унапријед припремљени резултати пописа" отворити простор за уставне измене, како би Црна Гора од грађанске постала "не национална, него националистичка држава".

"У сусрет одржавању пописа широм Црне Горе води се кампања којом се покушава мотивисати православно становништво да се национално изјасне као Срби. У ту кампању се укључио и патријарх Српске православне цркве Порфирије, који је током боравка у Подгорици 14. октобра, позвао вернике да се изјасне као Срби и верници СПЦ који говоре српским језиком", ламентује РСЕ који је и пре свега два дана објавио готово пресликан текст у коме се жалио наводећи да поглавари Српске православне цркве "годинама негирају црногорску нацију сврставајући је у део српског корпуса".

У извештају о Црној Гори који је накнадно постао резолуција налазе се и занимљиве одреднице о малигном утицају Српске православне цркве и Русије на монтенегринско друштво, а износи се и збринутост због "злонамерног страног уплитања, напора на дестабилизацији и хибридних претњи и дезинформационих кампања којима се ЕУ представља као непоуздан партнер".

Ти страни актери који подривају напредак Црне Горе на европском путу су, наравно, из Русије, Кине и Србије.

Додаје се и да Русија користи етничке тензије у Црној Гори у циљу распламсавања сукоба, поделе заједнице и ширења лажних информација не би ли дестабилизовала читав регион Западног Балкана. СПЦ означена је као продужена рука руског утицаја.

image