Србија и Балкан

Словеначки војници на црном тржишту препродају нову борбену опрему и војничку храну

Синдикат Словеначке војске открива да већина њених припадника прима “минималац” у висини 800 евра нето месечно, што је у Словенији мало изнад границе сиромаштва
Словеначки војници на црном тржишту препродају нову борбену опрему и војничку храну© Принтскрин/Фејсбук

Потпуно нова и оригинално упакована борбена опрема Словеначке војске, одећа, па чак и пакети војничке суве хране (СДО), све под гаранцијом и важећим роком употребе, продају на сајтовима затвореним за ширу јавност. Опрему шверцују из касарни и препродају не само припадници Словеначке војске, него и њихове жене и рођаци.

Афера је откривена случајно и захваљујући чињеници да се нарочито много таквих артикала нашло на распродаји на интернет "бувљаку" у последњих месец дана.

Испоставило се да су продавци махом запослени у Словеначкој војсци и њихове супруге, иако на сајтовима доминирају наоко анонимни онлајн профили.

Над открићем су шокирани и у Словеначкој војсци, али све што су саопштили јавности, јесте да је истрага у току, јавља РТВ Словенија.

"Показаћу вам део војне опреме. Кошуље, јакне за јесен или зиму, рукавице, панталоне... свих величина, супер ствари", речи су којима инфлуенсер на ТикТок мрежи Словеначке војске (СВ) промовише позив професионалног војника, хвалећи војну опрему.

А то је, нема сумње, дало идеју припадницима СВ да и сами пробају да зараде "нешто са стране", посебно стога што су годинама крајње незадовољни платама. Почетна бруто плата словеначког војника са ИВ степеном образовања износи 1.090,65 евра, док је просечна бруто плата око 1.385,00 евра. У оба случаја треба одбити око 45 одсто на разне доприносе и порез да би се добио износ који војник на крају месеца добије на рачун у банци.

Синдикат СВ открива, међутим, да већина прима "минималац" у висини 800 евра нето месечно, што је у Словенији мало изнад границе сиромаштва.

Иако је недавно спуштен праг потребне стручне спреме на завршену основну школу, Словенија већ годинама има проблем са попуном састава своје војске која би требало да броји 10.000 припадника; тренутно их је једва 6.300, од тога је чак трећина у судском спору са државом јер им дугује исплату додатака, па из године у годину више разочараних војника напусти службу него што се пријави за посао у Словеначкој војсци и обуче униформу.

Није тешко наслутити да је мизерно материјално стање војника, чија их примања у домовини држе у нади да ће бити послати на неку од добро плаћених НАТО мисија у свету, у некима подстакло нову "пословну жицу", па су почели преко интернета да препродају све што им падне шака.

Тако на поменутим сајтовима затвореним за ширу јавност објављују огласе који нуде "саме добре ствари" по угледу на званични ТикТок налог свог послодавца, тачније у продаји су потпуно нови, оригинално запаковани артикли који су саставни део опреме Словеначке војске – од летњих војничких чизама за 70 евра до зимских чизама произвођача "Алпина" за 40 евра, плус пакети чарапа, кошуља, комбинезона, војничких панталона, јакни… Чак доњег веша. Један од сајтова са таквом понудом је Фејсбук група "Тактичка пијаца број 4" (Тактична тржница вол. 4).

Прегледом робе коју нуди и која је, речником Делбоја из Мућки "испала из камиона", види се да су у питању оригинална паковања, са важећом гаранцијом и потврдом да су "власништво словеначког Министарства одбране".

У понуди су не само војни комплети одеће и обуће, него и ранци, штитници, пакети суве хране (СДО), нарочито згодни за планинаре и кампере, пише продавац.

С обзиром на количину производа које је могуће купити на овој специфичној пијаци, није тешко закључити да складишта Словеначке војске нису баш добро чувана, а мотивација да и даље не буду није мала с обзиром да се на овај начин месечно може зарадити додатних 500-600 евра.

"Тактичка пијаца" је настала јуна лане и броји око 7.000 чланова, док у истоименом чету, покренутом 5. августа ове године учествује више од 600 особа. Правила групе су једноставна: 1. Забрањена продаја оружја или имитације оружја; 2. Не буди кретен; 3. Употребљавај здраву сељачку памет.

Предузимљивост чланова групе која сваким даном расте је очигледно на завидном нивоу, нарочито у светлу чињенице да су словеначки Врховни суд а потом и Суд Европске уније још пре годину и по дана пресудили да послодавац, словеначка држава, запосленим војницима мора да плати сто одсто времена које проведу на радном месту, али Министарство одбране Словеније то игнорише и плаћа им само половину.

Зато можда и не чуди што је црно тржиште под именом "Тактичка пијаца" настало као одговор огорчених војника на такав однос државе, уједно послодавца, па није необично ни што су складишта једне од војски НАТО блока више него очерупана. Зна се ко их чува – исти они који су се силом прилика отиснули у овај илегални "бизнис".

image