Србија и Балкан

Дачић: Обавеза ЕУ да се формира ЗСО

Све ћемо учинити да сачувамо мир и да се протестује мирно, поручио министар спољних послова Србије
Дачић: Обавеза ЕУ да се формира ЗСО© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Уколико Сједињене Америчке Државе и Европска унија не могу да изађу на крај са Аљбином Куртијем, онда је то или њихова немоћ, или прећутна сагласност, истакао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за РТС.

Он је навео да "маске треба да падну" и да треба видети да ли Бриселски споразум постоји или не.

"Морамо да видимо, после девет година одбијања да се формира Заједница српских општина, да ли неко размишља да се Бриселски споразум спроведе, јер због тога смо га и потписали", рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Србија није страна у сукобу, већ се бори за заштиту Бриселског споразума.

На питање да ли ће Запад моћи да изврши притисак на Приштину, шеф српске дипломатије каже да не зна да ли могу да изврше притисак, али да нико у Србији не верује да они то не могу. Европској унији је поручио да је и њихова обавеза да се формира СЗО.

"ЕУ каже да је и њихова обавеза да се формира ЗСО, не само Куртијева. Кетрин Ештон је то потписала, ако то не стоји, онда су и мене преварили", напоменуо је Дачић који је као премијер потписао Бриселски споразум.

Коментаришући излазак Срба из привремених институција у Приштини, он је рекао да је то историјска одлука и да је подржава.

"Не треба да се правдамо да ли је одлука донета у договору са Београдом или не. Цео свет може да доноси одлуке о КиМ, а Београд не може. Ово је одлука Срба са КиМ", рекао је Дачић и додао да Приштина мисли да је анестезирала Србе и да они само што нису прихватили независност.

Говорећи о скидању униформи полицајаца на северу Косова и Метохије, рекао је да у институцијама на северу покрајине никада нико није био из Приштине, ни полицајци, ни судије, ни тужиоци и да је договор да то буду Срби, али ако не постоји ЗСО, Срби морају да траже други начин организације.

"Ми бисмо волели да ова ситуација траје што краће. Све ћемо учинити да сачувамо мир, да се протестује мирно. Ово је нека врста отпора што Приштина не формира ЗСО", објаснио је Дачић и напоменуо да је неопходно да се поштује Резолуција 1244.

"Више нема врдања. Или ће да се понашају у складу са Резолуцијом 1244 или ће да кажу отворено да су на страни Приштине. Ово су времена када ће морати то јасно да кажу. Историјско клатно се окреће. Све облике отпора према српској власти које су имали Албанци, сада Срби имају према албанској власти", напоменуо је Дачић.

Упитао је Приштину шта ће јој Срби у институцијама ако не жели са њима да сарађује.

"Кажу: Украјина, Шпанија... Сви имају сва права на целој српској територији, једино Србија нема права. Ако немате објашњења немојте да иритирате српски народ. Да би се Срби вратили у институције зна се шта Приштина и ЕУ треба да ураде", истакао је Дачић.

Коментаришући могућност да привремене власти у Приштини поднесу захтев за чланство у ЕУ, рекао је да они то могу да учине.

"Они хоће да истерају ЕУ на чистац, да им она изгласа чланство. То је потез који нема шансе да успе јер пет земаља ЕУ не признаје независност Косова", рекао је Дачић али и додао да озбиљно приступа тој теми, тако да је заказао неколико састанака о овом питању.

image