Србија и Балкан

Дачић: Нећемо пристати да битке између Брисела, Берлина и Вашингтона иду преко наших леђа

Министар спољних послова поручује да је Европска унија својим потписом Бриселског споразума гарантовала да Заједница српских општина на Косову и Метохији мора бити формирана
Дачић: Нећемо пристати да битке између Брисела, Берлина и Вашингтона иду преко наших леђа© TANJUG/STF

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је својим потписом испод Бриселског споразума, Европска унија гарантовала да ће Заједница српских општина на Косову и Метохији бити формирана.

Дачић је истакао да су у току покушаји да се тема, која је затворена, поново отвори, наглашавајући да Приштина то оберучке прихвата. Он је додао да за Србију није прихватљиво да се враћа на теме и договоре који су потписани и уговорени, само због тога што Брисел и САД оклевају да натерају Аљбина Куртија да испуни обавезу.

"У ту замку нећемо упасти, нити ћемо пристати да се битка за превласт између Брисела, Париза, Берлина и Вашингтона одвија преко наших леђа", изјавио је министар спољних послова за "Вечерње новости" и поручио да Запад и те како има моћ и механизме да приморају Приштину да испоштује Бриселски споразум. 

"Не ради се само о апелима који се упућују последњих дана, јер се Приштина небројено пута оглушила о њих", закључио је Дачић.

Некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић сматра да ЕУ није посредник већ навијач приштинске стране током бриселског дијалога.

На страни Србије је, како сматра, материјална и  формална истину, као и договорен и званично потписан споразум. 

"Посредник из Брисела не врши своју улогу и то баца сенку на учешће Европске уније, која није посредник, већ навијач друге стране. Алтернативна решења која се тичу Заједнице српских општина на Косову и Метохији не могу да буду прихватљива за Београд. Уколико нема ЗСО, мора да се констатује неуспех преговора, да се зна ко је одговоран за то и ко опструише преговоре девет година уназад", рекао је Јовановић за "Новости".

Он је додао да Европска унија наступа као извршилац завршеног чина који је спроведен уз помоћ Сједињених Америчких Држава.

"То заправо није било преговарање већ симулација, тачније ултиматум ограниченог рока који је завијен у преговарачку форму. Запад најављује лоше последице не бирајући речи, а стратегија јесте да се што пре заврши све што има везе са питањем Косова и Метохије, за чију су ситуацију заправо они криви", закључио је некадашњи министар.

image
VV inauguration
banner