Србија и Балкан

Фајон: И Словенија ће учествовати у обуци украјинских војника

Циљ мисије је обука 15.000 Украјинаца на територији Европске уније
Фајон: И Словенија ће учествовати у обуци украјинских војника© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је да ће Љубљана учествовати у мисији Европске уније за обуку украјинских војника. 

По доласку у Брисел где се одржава састанак министара спољних послова ЕУ, Фајон је истакла да Словенија неће бити домаћин мисији јер ће се обука највероватније одвијати у Пољској и другим земљама.

На данашњем састанку шефова дипломатија разговараће се о даљој помоћи Украјини, а очекује се да ће и званично бити покренута мисија на територији ЕУ за обуку Украјинаца.

Прошлог месеца, ЕУ је одобрила почетак мисије за обуку 15.000 украјинских војника, а циљ је да се обезбеди обука на индивидуалном и на нивоу јединица до величине бригаде, а у плану је и обука специјалних јединица.

Два главна оперативна штаба биће смештена у Пољској и Немачкој.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко рекао је да Москва има негативан став према мисији ЕУ, али да власти у Русији нису изненађене.

Он је додао да Запад таквим потезима погоршава тензије у Украјини, те да су они у супротности са "изјавама које чујемо из различитих престоница о потреби за проналаском преговарачког решења и покретања суштинских преговора".

image