Србија и Балкан

Прозападни Борисов подржао проруску кандидаткињу за градоначелницу Софије?

Бојко Борисов изненадио је присталице не подржавши кандидата коалиције чију владу подржава
Прозападни Борисов подржао проруску кандидаткињу за градоначелницу Софије?www.globallookpress.com © Thomas Imo/photothek.net via www

Лидер највеће бугарске политичке партије Бојко Борисов, који важи за најпрозападнијег политичара у земљи, збунио је своје присталице охрабрујући их да гласају за проруску кандидаткињу за градоначелника Софије Вању Григорову, а потом их посаветовао да гласају по својој савести.

Григорова је кандидат левице на изборима за градоначелника Софије, а предложила ју је, како "Еурактив" пише, "коалиција социјалиста, националиста, русофила и путиниста".

У другом кругу избора 5. новембра, она ће се суочити са Ај-Ти предузетником Василом Терзијевим, кога је номиновала проевропска коалиција Настављамо промене – Демократска Бугарска – Сигурна Софија.

Кандидат за градоначелника из табора Борисова, Антон Хекимјан, није прошао у други круг, док је Терзијев остварио најбољи резултат са 31,8 одсто подршке, а Григорова била друга са 21,56 одсто. Коментаришући резултате првог круга, Борисов и бугарски новинар Антон Хекиман описали су други круг као трку између "државне безбедности" и "државне имовине".

Терзијев иначе, како указује "Еурактив" има чланове породице који су били на високим позицијама у Државној безбедности, репресивном апарату бугарске тоталитарне комунистичке партије до 1989.

Номинацију Григорове подржава БСП за Бугарску, односно кровна организација бугарске политичке левице, која укључује Бугарску социјалистичку партију и Неутралну Бугарску. Ова друга окупља три партије комуниста, партију која се зове Нова сила и другу под називом Русофили за препород отаџбине.

На челу Русофила је Николај Малинов, кога су САД санкционисале, и који је оптужен за шпијунирање у корист Русије.

На националном нивоу, партија Борисова ГЕРБ је у неформалној коалицији са Настављамо промене-Демократска Бугарска и подржава њихову владу. Бивша европска комесарка Марија Габријел представља ГЕРБ као потпредседник владе и министар спољних послова, уз договор да ће у марту 2024. наследити Николаја Денкова на месту премијера. На локалном нивоу, међутим, изгледа да играју - свако за себе.

image