Србија и Балкан

Жиофре: У извештају ЕК има позитивних вести, али реформе морају да се појачају

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре предао је Националном конвенту о Европској унији, Извештај Европске комисије о напретку Србије за 2023. годину
Жиофре: У извештају ЕК има позитивних вести, али реформе морају да се појачају© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је за РТС да у Извештају ЕК о напретку има позитивних вести и то у економији и правосуђу, али да још има изазова у борби против корупције и организованог криминала. Такође, каже, још нема напретка око усклађивања са спољном политиком ЕУ и истиче да је потребно појачати реформе у свим областима.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре предао је Националном конвенту о Европској унији, Извештај Европске комисије о напретку Србије за 2023. годину. Амбасадор Жиофре је рекао да у Извештају има позитивних вести, али да се реформе морају интензивирати у свим областима.

"Када погледамо економску слику, има позитивних вести, Србија је задржала макроекономску стабилност, видимо напредак у смањењу оптерећења на компаније и њихово пословање, напредак у реформи правосуђа и то су позитивни кораци", рекао је Жиофре.

Према његовим речима, ипак има још много изазова.

"Ово је велики пројекат приступања Унији и мислим да остаје питање спољне политике, с обзиром на то да није било даљег усклађивања са спољном политиком Европске уније", навео је Жиофре.

Такође, каже, велики изазови су у борби против корупције и организованог криминала.

"То су области у којима је забележен ограничен напредак, али морамо да интензивирамо напоре. Посао је огроман, важан и генерално треба да појачамо реформе у свим областима", рекао је Жиофре.

О плану за економски раст Западног Балкана

Европска комисија предложила је нови план за економски раст Западног Балкана вредан шест милијарди евра.

"Ово је велика прилика за Србију и Западни Балкан. То је важна свота новца која долази поврх више од 30 милијарди евра које ће се откључати за Западни Балкан кроз економски инвестициони план, што је и више од тога. То је могућност приступања јединственом тржишту, чак и пре приступања Унији", рекао је Жиофре.

Уколико Србија и Западни Балкан реализују реформе, каже Жиофре, моћи ће да учествују у јединственом тржишту, кретању робе, услуга, радника, могућностима интеграције енергетског тржишта са Европском унијом.

"А да бисмо то постигли, ми ћемо саставити списак кључних реформи што ће помоћи и приступању тржишту и добијању додатних средстава", рекао је Жиофре.

То је, истиче, управо оно што је ЕУ применила на својим чланицама после пандемије ковида, када је обезбедила новац на тржишту и условила давање тог новца реализацијом унапред договорених реформи. Тај исти приступ ће, каже, Европска унија применити и на Западни Балкан.

Истакао је да је дошло до историјске промене у томе како ЕУ гледа на проширење и додао да је оно неопходно због геополитичких околности, после почетка сукоба у Украјини.

Важно је да и ЕУ и земље кандидати ураде домаћи задатак

"Дакле, ово је историјска прилика и важно је да и Европска унија, али и земље кандидати ураде домаћи задатак. Морамо да убрзамо реформе, морамо врло јасне одлуке да донесемо где хоћемо да идемо", закључио је Жиофре.

Европска унија је, истиче, први економски партнер Србије, повезани смо географски, историјски и постоји жеља и воља да урадимо овај посао и морамо да идемо напред.

image
VV inauguration
banner