Србија и Балкан

Амерички амбасадор у Републици Српској: Врхунац је била посета Мањачи

Мајкл Марфи, позивајући се на наводно мишљење припадника Оружаних снага БиХ, покушава да промовише своје замисли у Републици Српској
Амерички амбасадор у Републици Српској: Врхунац је била посета МањачиGetty © Damir Sagolj

Амбасадор САД у Сарајеву Мајкл Марфи након дводневног боравка у Републици Српској изјавио је да је врхунац била посета Мањачи, где су га инспирисали млади припадници Оружаних снага.

"Сусрели смо се с неким од нових регрута Оружаних снага БиХ, групом младића и девојака, различитих националности, који су се пријавили да служе својој земљи. Тако изгледа истински патриотизам. Искрено, било је прилично инспиративно и улива ми наду кад видим младе људе који су се посветили БиХ", казао је Марфи.

Рекао је и да је о будућности БиХ и ситуацији у Републици Српској разговарао са економистима, представницима правосудних институција као и уметницима.

"Разговарали су са мном о својим надама и ономе што их брине. Разговарали су о потреби заштите околине и забринутости да се на том пољу не ради довољно. Разговарали су са мном о економији и изразили су жељу да будућност за себе, своје породице и своју децу осигурају овде како би могли заједно градити своје заједнице уместо да у туђини трагају за будућношћу. И много су говорили о владавини права. Њихова забринутост због корупције у политици и пословној сфери и другим сегментима друштва у БиХ и Републици Српској опипљива је и стварна. Они желе да се то решава јер знају шта кочи њихову демократију и привреду", навео је Марфи, пренео је сарајевски портал "klix.ba".

Каже да му нико није рекао да жели више реторике која изазива поделе и да му нису рекли да желе више национализма.

"Нису рекли да желе да се више политичара и њихових породица богати на њихов рачун. Нису рекли да желе да се околина уништава и занемарује од стране владе или компанија. То није будућност какву желе. Можда је време да политичари почну да слушају", рекао је амерички дипломата.

image