Србија и Балкан

Нови покушај да се формира влада у Црној Гори

Представници парламентарне већине поднели су Скупштини Црне Горе предлог поступка за утврђивање да ли је председник Мило Ђукановић прекршио устав
Нови покушај да се формира влада у Црној Гориwww.globallookpress.com © © Carsten Reisinger

Лидери странака већине у црногорском парламенту разговараће данас о могућностима за формирање нове владе, као и о иницијативи којом би се покренуо поступак са циљем да се утврди да ли је председник државе Мило Ђукановић прекршио устав. 

Посланици већине јуче су поднели нови предлог Скупштини Црне Горе за покретање тог поступка, након што им је враћена на дораду претходна слична иницијатива из парламента .

У новом предлогу наведено је да Ђукановић, након изгласавања неповерења црногорској влади 19. августа, није предложио Скупштини мандатара за састав нове Владе. "То је његова обавеза, стриктно прописана уставом, и тиме је повредио устав", пише у предлогу.

Нови, исправљени предлог већине (Демократски фронт, Демократе-Демос, ГП УРА-ЦИВИС, Социјалистичка народна партија, Уједињена и Права Црна Гора) односи се само на покретање поступка за повреду устава јер је претходни предлог садржао и поступак за разрешење председника. Председница Скупштине Данијела Ђуровић раније је, враћајући иницијативу на дораду, указала да та два поступка морају бити одвојена.

Да ли је председник повредио устав процењује Уставни суд, који тренутно нема кворум за рад, јер је од седам судија четворо отишло у пензију.

Додаје се да је председник повредио устав и тиме што на разговоре о мандатару није позвао представнике свих парламентарних партија, подсећајући да позив нису добили Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија и ЦИВИС.

image