Србија и Балкан

Додик: Нечувено да убица Срба безбедно борави у БиХ, а нико не реагује

Милорад Додик је позвао припаднике Полиције Републике Српске да, уколико пронађу Главаша на територији тог ентитета, одмах реагују како би Главаш што пре био испоручен Хрватској, јер му није место у БиХ где живе Срби над чијим је сународницима извршио стравичне злочине
Додик: Нечувено да убица Срба безбедно борави у БиХ, а нико не реагује© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неприхватљиво да Бранимир Главаш, који је недавно у Хрватској осуђен за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку 1991. године, уточиште и бег од затвора налази на територији БиХ.

Додик је упитао да ли је то још једна порука Србима и Републици Српској да се у БиХ осећају сигурно сви они који су чинили злочине над Србима, што још једном потврђује каква је ово земља апсурда.

"БиХ не би требало и не сме да буде место у којем ће се крити злочинци. Без обзира на то што има двојно држављанство, он је неправоснажно осуђен и одређен му је притвор и с тога надлежне институције у Републици Српској, Федерацији БиХ и на нивоу БиХ морају хитно да реагују и пронађу начин да Главаш буде враћен у Хрватску", истакао је он.

Додик је поручио да се Бранимир Главаш не може ни превентивно, како је то рекао, крити у БиХ и чекати правоснажну пресуду.

"Он је јасно написао и открио локацију где се налази и нико не реагује. Починилац злочина над Србима осећа се сигурно и безбедно на простору БиХ, то је нечувено", рекао је Додик.

Он је позвао припаднике Полиције Републике Српске да, уколико пронађу Главаша на територији тог ентитета, одмах реагују и предузму све мере и радње у сарадњи са надлежним институцијама на нивоу БиХ како би Главаш што пре био испоручен Хрватској, јер му није место у БиХ где живе Срби над чијим је сународницима извршио стравичне злочине.

Председник Српске је додао да је неопходно да надлежне институције обавесте јавност о томе када и где је Главаш ушао у БиХ.

"Без обзира на то што није имао законску препреку да уђе у БиХ, имајући у виду да има и држављанство БиХ, требало би да имамо у виду да је реч о особи која је неправоснажно осуђена и какве је злочине починила, те као таква не може да се крије на територији БиХ", истакао је Додик за Срну.

Ратни командант хрватских снага у Осијеку Бранимир Главаш, кога је недавно загребачки Жупанијски суд осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, објавио је на свом Фејсбук налогу да се преселио у БиХ и да се налази у месту Дриновци, у општини Груде.

"Имам два пасоша. Не желим више да живим у Хрватској. Стварао сам ову државу, али нисам је замишљао овакву кад сам стављао главу на пањ. Немају нити једног доказа. Ово је политичка намештаљка. Немам намеру одслужити ниједан дан у затвору" рекао је Главаш.

Жупанијски суд у Загребу је на поновљеном суђењу у случајевима "Селотејп" и "Гаража" 27. октобра неправоснажно осудио Главаша на седам година затвора за ратне злочине над Србима 1991. године.

Главашу тада није одређен истражни затвор због одлуке Уставног суда из 2015. године, према којој је већ одслужио део казне.

image