Србија и Балкан

Жути метео аларм у Србији: На појединим путевима пет центиметара снега

Саветује се опрез у вожњи, не кретати на пут без ланаца
Жути метео аларм у Србији: На појединим путевима пет центиметара снега© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење да ће данас у Србији дувати јак северозападни ветар са ударима олујне јачине од 17 до 24 метара по секунди, односно од 60 до 85 километара по часу, што ће у планинским пределима условити мећаву и локално стварање снежних наноса.

На планинама источне и југоисточне Србије очекује се од 10 до 20 центиметара снега, а у осталим планинским деловима земље снега ће бити мање, наводи РХМЗ.

Крајем дана и током ноћи падавине ће престати, а ветар ослабити. У целој земљи на снази је жути метео-аларм, што значи да време може бити опасно.

На територији Новог Пазара, Ивањице, Врања, Крушевца и Зајечара, препоручује се опрезна вожња јер на путевима има расквашеног снега у висини од пет центиметара, саопштило је Јавно предузеће Путеви Србије.

Ова висина снежног покривача формирала се и на путевима И Б-40 Владичин Хан - Сурдулица - државна граница са Бугарском, ИИ А-231 Власинско Језеро - граница Србије и Бугарске и ИИ А-210 Јошаничка Бања - Копаоник.

Претходне ноћи снег је падао и на простору Златиборског округа, а забелели су се путеви на Златибору, Златару али и на превоју Јабука преко кога пролази пут који води ка Црној Гори и на коме се налази истоимени гранични прелаз.

"Територија коју покривају 'Путеви Ужице' је прилично велика, а нарочито критични су били превоји. Најава метеоролога је била таква да смо морали подићи степен ангажовања механизације и људства на први степен од максимална четири. Ипак, падавине нису биле толике колико смо очекивали", рекао је за Танјуг технички директор АД "Путеви Ужице" Дејан Тејић.

Према његовим речима, падавина је била на потезу од Златибора ка Боровој Глави.

"Превентивно смо посули со тамо где је било предвиђено и било је два центиметра снега на путу који смо очистили одмах", рекао је Тејић и додао да соли и ризле има довољно за предстојећу зиму, да је довољно људства ангажовано као и да је механизација на време ремонтована и спремна.

Због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима постоји могућност појаве местимичне поледице, поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина и клисура, као и на путним објектима.

ЈП Путеви Србије саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе опрезно и пажљиво. Брзину кретања треба прилагодити условима на путу.

image