Србија и Балкан

Хрватска полиција: Утврђујемо околности поводом узвика "за дом спремни" у Вуковару

Портпарол Полицијске управе рекао је да је МУП надзирао догађај и да спроводи активности како би се утврдиле "све околности и у вези са том ситуацијом"
Хрватска полиција: Утврђујемо околности поводом узвика "за дом спремни" у Вуковару© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ nr.

Хрватска полиција саопштила је да спроводи активности у вези са "спорадичним" узвицима "за дом спремни" који су се чули у Вуковару током проласка колоне сећања у суботу.

Портпарол Полицијске управе вуковарско-сремске Драгослав Живковић рекао је да је МУП надзирао догађај и да спроводи активности како би се утврдиле "све околности и у вези са том ситуацијом", преноси "Хина".

У колони сећања се, према подацима градских власти, налазило 150.000 људи.

Током проласка колоне градским улицама спорадично су се могли чути узвици "за дом спремни", а појединци су поздрављали дизањем руке.

У колони сећања били су председник Хрватске Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић, председник Сабора Гордан Јандроковић и градоначелник Вуковара Иван Пенава.

Пенава је неколико дана раније поручио да они који мисле да "нарушавају дигнитет и достојанство вуковарске жртве у Домовинском рату непризнавањем вредности Домовинског рата или мисле да у Вуковару мере кукуруз", не треба да долазе 18. новембра у Вуковар.

Представници српске заједнице нису се појавили, због претњи које је Домовински покрет упутио Самосталној демократској српској странци (СДС С) и њеном лидеру Милораду Пуповцу. Због тих претњи делегација СДС С-а је одлучила да не иде у Вуковар и Шкабрњу јер, како су саопштили, желе да очувају своје достојанство и достојанство комеморација.

image