Србија и Балкан

Велика Британија шаље Албанији 200 затвореника, на опремање затвора даје 1,5 милиона фунти

Нови детаљи из британских владиних уговора показују да део вишемилионског уговора иде ка опремању албанске затворске службе новом флотом возила
Велика Британија шаље Албанији 200 затвореника, на опремање затвора даје 1,5 милиона фунтиGetty © Ian Waldie/Getty Images

Аранжман између енглеске и албанске владе, најављен у мају, о трансферу албанских затвореника у Албанију због служења затворске казне, коштаће Велику Британију осам милиона фунти, док ће милион и по бити утрошено на минибусе и електрична возила, пише британски "Индипендент".

Британски званичници инсистирају да овај договор представља уштеду, указујући на чињеницу да смештај сваког затвореника земљу кошта 40.000 фунти годишње.

Нови детаљи из британских владиних уговора, објављени овог месеца, показују да део вишемилионског уговора иде ка опремању албанске затворске службе новом флотом возила.

Око 500.000 фунти биће потрошено на 15 електричних возила, док ће 22 нова минибуса бити обезбеђена албанској затворској служби по цени већој од милион фунти.

Британска Влада је описала обезбеђивање електричних возила као "део тежње ка нето нули и део шире иницијативе за озелењавање".

Најављујући аранжман у мају, секретар правде Алекс Челк рекао је да "јавност очекује да страни криминалци треба да издржавају казне у својим земљама, а не у нашим затворима о трошку пореских обвезника".

Он је обећао да ће споразум "убрзати уклањање ових преступника и дати жртвама уверење да ће се озбиљни криминалци и даље суочавати са правдом и остатак казне провести иза решетака".

image