Србија и Балкан

Грујичић и Весић посетили повређене у железничкој несрећи код Оџака

Министар саобраћаја Горан Весић разговарао је и са машиновођом који је заслужан што несрећа није прерасла у трагедију
Грујичић и Весић посетили повређене у железничкој несрећи код Оџака© FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Министарка здравља Даница Грујичић и министар саобраћаја Горан Весић обишли су повређене у железничкој несрећи код Оџака који су збринути у Општој болници "Др Радивој Симоновић" у Сомбору.

Министарка Грујичић је захвалила здравственим радницима из Сомбора на брзој реакцији и пожртвованости.

"Ово је показало да здравствени систем у Србији одлично функционише, пре свега здравствени радници. Сви повређени су најпре брзо пребачени у Сомбор, а онда и збринути у болници. Налазе се под надзором лекара и ван животне опасности. Све је урађено по стандардима и протоколима. Најлакше повређени ће већ данас кућама", рекла је Грујичић.

Министар саобраћаја Горан Весић разговарао је и са машиновођом који је заслужан што несрећа није прерасла у трагедију.

Весић је истакао да су радници "Србијавоза" учинили све да се пруга што пре оспособи и потврдио да је узрок несреће људска грешка.

Он је подсетио да железничка комисија ради у складу са законом и да ће извештај бити прослеђен надлежним органима.

"Хвала Богу није било смртних случајева. Овде је реч о грешци отправника возова из Раткова који је службено признао и о томе се води истрага. Систем чине људи и, нажалост, грешке се дешавају. Министарство ће учинити све да убудуће то сведемо на најмању меру", поручио је Весић.

Он је нагласио да се гради централни диспечерски центар у Макишу којим ће се управљати и свим новим и реконструисаним пругама, али да ће на старим пругама и даље бити стари систем, па ће морати да се води рачуна да се овакве ствари не дешавају.

"Од 1.200 километара регионалних пруга које планирамо да у следећој години реконструишемо је и 400 километара пруге у Војводини, од Панчева према Зрењанину, па даље према Сенти и Суботици, од Сомбора и Богојева, до Новог Сада и од Сомбора до Врбаса. Оне ће имати нове сигурносне системе и биће под контролом новог диспечерског центра", истакао је Весић.

Весић и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић напоменули су и да ће влада Србије и град Сомбор учинити све да искажу солидарност и помогну повређенима да преброде трауму коју су доживели.

Министре Грујичић и Весић дочекали су градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, који је захвалио на посети и рекао да ће Град учинити све да искаже солидарност и помогне повређенима, као и директор Опште болнице "Др Радивој Симоновић" Драган Растовић, који је навео да је сомборска болница у време ратова деведесетих била ратна болница, да су навикли на брзо реаговање и истакао да се 30 здравствених радника одмах одазвало на позив.

Грујичић је најавила да ће болница Сомбору ускоро добити магнетну резонанцу за коју су средства одобрена из кредита Светске банке, као и да ће се улагати у реконструкцију зграде која није у најбољем стању.

image