Србија и Балкан

Наставак прогона: Куртијева полиција ухапсила још једног Србина на Јарињу

Славиша Недељковић је осумњичен да је починио "ратни злочин против цивилног становништва"
Наставак прогона: Куртијева полиција ухапсила још једног Србина на Јарињу© Chris Hondros/Getty Images

Србин Славиша Недељковић из Вучитрна ухапшен је на Јарињу због наводног ратног злочина против цивилног становништва, саопштила је Косовска полиција на свом Фејсбук профилу.

Косовска полиција је у сарадњи са полицијским истражитељима управе за истраживање ратних злочина привела Недељковића због сумње да је починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва", почињен током 1998-1999. године на подручју општине Вучитрн.

"Славиша Недељковић из села Невољане код Вучитрна, отац двоје деце који деценијама живи и ради у Чачку као порески инспектор, приведен је на Јариње, а након задржавања у полицијској станици у јужном део Косовске Митровице одведен у Приштину", каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Како наводе, ово није први пут да је неко ко је последњих година често посећивао Косово и Метохију "изненада постао интересантан приштинским прогонитељима због наводних кривичних дела, а Недељковић се терети за наводни ратни злочин иако је никада није био део полицијских или војних снага."

Канцеларија за Косово и Метохију, као и у сличним случајевима у прошлости, пружила је Србину правну и другу помоћ.

"Јасно је да се упоредо са кампањом притиска на Србе на северу покрајине, која има за циљ њихово протеривање, спроводи и кампања застрашивања људи који долазе да посете своја имања и родбину, како би се српски народ потпуно изоловао и обесхрабрила свака помисао расељених да се врате", наводи Канцеларија за Косово и Метохију.

Како истичу, "злочиначка политика Приштине може само да изазове нове тензије и тензије на терену". 

Додају да без обуздавања такве политике нема правог напретка у процесу нормализације односа.

Недељковић је, како је саопштила Косовска полиција, упућен у полицијску станицу и очекује се да ће бити саслушан у присуству браниоца, а у сарадњи са надлежним органима биће предузети сви даљи поступци.

image