Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ поводом пљачке цркве: Јасна порука албанских екстремиста

Сви инциденти су у директној вези са запаљивим изјавама приштинских политичара, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију
Канцеларија за КиМ поводом пљачке цркве: Јасна порука албанских екстремиста© VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Поводом обијања и пљачкања цркве Вазнесења Господњег у селу Девет Југовића код Приштине, огласила се Канцеларија за Косово и Метохију наглашавајући да је јасна порука албанских екстремиста за јачим тензијама и уливањем немира међу Србима који страхују за опстанак на КиМ услед учесталих напада на њих, њихову имовину, као и имовину СПЦ.

"У селу Девет Југовића код Приштине обијена је и опљачкана црква Вазнесења Господњег. Вандали су развалили улазна врата, извршили преметачину и украли новац од прилога цркви. Опљачкану цркву затекао је парох из Бабиног Моста, чијој парохији припада црква у селу Девет Југовића, који је случај пријавио полицији.

Ова црква се и раније налазила на мети изгредника, а "чињеница да се и данас напада, као и бројне друге цркве и манастири у покрајини, предочава тужну слику верске нетолеранције према Србима и Српској православној цркви од стране албанских екстремиста", наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Оцењују да су сви инциденти на терену у директној вези са запаљивим изјавама приштинских политичара.

"Учестали напади на српски народ, њихову имовину као и имовину СПЦ у покрајини појачавају тензије и уливају страх Србима који страхују за опстанак на Косову и Метохији и немају мира, ни у својим светињама. Врло је јасна порука албанских екстремиста када ударају на цркву која представља стуб једног народа, а сви инциденти на терену у директној су вези са опасним и запаљивим изјавама приштинских политичара који отворено желе да униште све трагове српског постојања на КиМ. Али, српски народ је, као и СПЦ, опстао вековима и одолео и тежим искушењима и тако ће бити и надаље", истичу из Канцеларије.

image