Србија и Балкан

Хаг: Тачију, Весељију и Сељимију ограничена комуникација и посете због ометања поступка

Бивши лидери тзв. ОВК су, како се наводи, прекршили налоге суда откривањем идентитета заштићених сведока и преношењем садржаја поверљивог сведочења лицима која их посећују
Хаг: Тачију, Весељију и Сељимију ограничена комуникација и посете због ометања поступкаGetty © Pierre Crom

Претресни панел Специјализованих већа у Хагу наложио је привремено ограничење комуникације и посета бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију, наведено је на сајту Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва тзв. Косова.

Панел је закључио да је оправдано да се уведу привремене мере с обзиром на опасност да поверљиве информације буду противзаконито обелодањене из притворског објекта. 

Канцеларија специјализованог тужиоца претходно је затражила да се оптуженим бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију обуставе посете и све комуникације у притвору у Хагу, осим са адвокатским тимом.

Захтева се да се посете и све комуникације обуставе због тога што су они, како се наводи, прекршили налоге суда откривањем идентитета заштићених сведока, као и преношењем садржаја поверљивог сведочења лицима која их посећују у Притворском центру.

Тужилаштво је навело да су у истрагама Специјализованог тужилаштва откривени даљи покушаји оптужених да ометају поступак, јер су посетиоце упућивали да разговарају са потенцијалним сведоцима и говорили им о чему да разговарају.

Тужилаштво у Хагу истиче да је због тога затражило да се Тачију, Весељију и Сељимију обуставе све комуникације, укључујући посете породице или путем Зум апликације, телефонских позива и писане комуникације.

Специјализовано тужилаштво је затражило и да се тројица оптужених одвоје од осталих притвореника који се тренутно налазе у Притворском центру.

Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора такозване ОВК на КиМ и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК-а против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.

Бивши лидери тзв. ОВК притворени су у Хагу од новембра 2020. године.

image