Србија и Балкан

Криза идентитета Радета Басте: Бивши министар заборавио југословенство, на изборе би као Буњевац

Национални савет Буњевачке мањине оштро је осудио потезе коалиције "Доста! Европски пут"
Криза идентитета Радета Басте: Бивши министар заборавио југословенство, на изборе би као Буњевац© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Бивши министар привреде Раде Баста амбициозно најављује европски пут за Србију, али се, и пре него што је на тај дуг пут пошао "изгубио" на путу ка изборима у Београду.

Наиме, Бастина коалиција "Доста! Европски пут", покушала је пре два дана да поднесе изборну листу, али је Градска изборна комисија (ГИК) коалицији јуче наложила "отклањање недостатака изборне листе који су сметња за њено проглашење".

То, међутим, није све.

Баста и његова коалиција суочавају се и са кривичним пријавама, с обзиром да постоје сумње у валидност потписа њихове листе.

Чланица проширеног састава ГИК-а Софија Мандић јуче је за Н1 изјавила да постоје озбиљне сумње у ваљаност потписа подршке листи "Доста! Европски пут" за локалне изборе у Београду.

Она је истакла да постоји на десетине потписа који су "сумњиви, потписани иницијалима, за које сматра да треба да буду проверени". Мандић је навела и да су се међу потписницима наводе и имена три особе које ће поднети кривичне пријаве због фалсификовања њихових потписа од стране листе

"Они тврде да никада нису видели те изјаве. Једна од тих особа била је тај дан у иностранству, кад је наводно потписала листу", објаснила је Мандић.

Југо-Буњевац Раде Баста

Поред поменутих нерегуларности, забележена је и својеврсна криза идентитета бившег министра Басте.

Он се недавно (чини се у намери да на изборима његова странка учествује као партија националне мањине) декларисао као Југословен. Међутим, сетио се да Југословени нису национална мањина и постао Буњевац!

Баста је, наиме, на изборе пробао да изађе са мањинском листом која, како тврди, заступа Буњевце, којих, према последњем попису, у Србији има 11.104.

Обратили смо се Градској изборној комисији о детаљима ове изборне листе, о томе да ли ће бити проглашена за мањинску, као и могућим последицама уколико се тврдње о фалсификацији потписа покажу као истините, али до објављивања овог текста нисмо добили одговоре.

Национални савет Буњевачке мањине: Ограђујемо се од злоупотреба наше заједнице

Међутим, овај потез "лажног Буњевца" није остао незапажен, те су га оштро осудили прави Буњевци, то јест Национални савет Буњевачке мањине.

Савет је јуче, на 14. сeдници, одбио да се изборна листа "Доста! Европски пут – Зоран Илић Нови Градоначелник Београда", прогласи мањинском листом буњевачке националне мањине.

Ова листа је била кандидована за Скупштину града Београда, њу је подржала коалиција двe буњевачке странке Заједно у којој су Савез бачки Буњеваца (СББ) и Буњевачка странка Србије (БСС), а захтeв је савeту, послала Градска изборна комисија Града Београда.

Из Националног савета буњевачке мањине наводе да је "утврђено да на листи није био ни један кандидат/ткиња који су уписани у Посебан бирачки списак буњевачке националне мањине, нити је листа на било који начин повезана са буњевачком заједницом".

"Ово је још један у низу случајева где Мирко Бајић, члан Националног савета, председник СББ и идејни творац и ментор БСС наноси штету угледу буњевачке заједнице и због тога се и овог пута Национални савет буњевачке националне мањине ограђује и оштро осуђује од свих његових политичких мешетарења и злоупотреба буњевачке заједнице", истичу из Савета.

image