Србија и Балкан

Досије Икс српског Твитера: Цела је нација - окупација!

Шпанци су на Дејвис купу пустили музику коју Србија не сме да пусти на спортским догађајима код куће, приметили су корисници друштвене мреже Икс, док су се други жалили Новаковим спонзорима уплашени да је светски број један кренуо у освајање околних земаља као тениских купова
Досије Икс српског Твитера: Цела је нација - окупација!© TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Ни у тенису - некада белом, фином спорту за господу - нема више одмора од српске иреденте, показало се пред почетак четвртфинала Дејвис купа.

Српска репрезентација, предвођена Новаком Ђоковићем, крочила је под светла рефлектора уз песму "Весели се, српски роде", што би прошло испод радара наивне међународне јавности, да није свевидеће Икс заједнице. 

Лепота Србије у једном видеу, оценио је корисник Марко Миленковић.

"Предвођени највећим Новаком Ђоковићем и уз патриотску мелодију која свира у позадини, етнички Срби, муслиман и Мађар поносно представљају своју земљу и њен народ. Различитост је наша снага!", поручио је Миленковић.

"Шпанци на Дејвис купу пуштају музику коју Србија не сме да пусти на спортским догађајима код куће", приметио је Никола Танасић, алудирајући на субверзивни ореол и полемику у јавности који прате свако извођење поменуте песме. 

Лакост сузама не верује

Оно што је некима радост, другима се окренуло на жалост. Корисница Јана Влаховић "прозрела" је наступање српске репрезентације као претходницу окупације, па се обратила директно Дејвис купу.

"Хеј @Дејвис куп, да ли сте свесни да је тим Србије, предвођен @ЂокерНоле користио песму која промовише српски национализам и позива на стварање Велике Србије (читај: окупацију суседних држава)? Хоће ли бити одговора? @Лакост?"

Новаков спонзор је, на жалост многих, остао нем на вапаје.

"Лакост сузама не верује", поручила је Татјана Милекић, некадашња новинарка Радио Београда и велики Новаков фан. 

Дозволити Србији да уђе у финале Дејвис купа са фашистичком песмом која позива на анексију Црне Горе и "Косова" је неприхватљиво и нетолерантно, љутито је поручила Ивана Пајевић, бивша заменица сталног представника ЦГ при УН. 

"Како 'Косово' може да буде анексирано ако је део Србије", упитао је Ник Станковић.

Мисли локално, труј глобално 

Сарадница при Европском парламенту Федерика Волк, такође је оценила као "срамоту" певање песама о "анексији". 

"А шта сте тачно очекивали, да ће ући уз ЕКВ??", запитао се колумниста "Ал Џазире" Драган Бурсаћ, док су други сугерисали да би "Спрем'те се, спрем'те четници" било аутентичније. 

На "Весели се српски роде" није остао имун ни бивши министар спољних послова тзв. Косова Петрит Сељими. 

"Зашто би Дејвис куп на тениском такмичењу пустао песму која подсећа на Хамас? Знате ли речи? Одвратно", згрожен је био Сељими. 

Новинар Љубомир Филиповић стидљиво се похвалио што је у зноју Икса свог, са жаром на коме би позавидела и Грета Тунберг, алармирао глобалну јавност на ову националистичку пошаст. 

"Драго ми је што сам скромно допринио да се прича о Ђоковићевом национализму актуелизује и код глобалне публике", рекао је Филиповић уз принтскрин "Дејли експреса", након чега му је љубазно скренута пажња да енглески таблоиди и нису баш "глобални".

"Насекирао се Новак. Напуниће салатару сузама", коментарисао је Новица. 

Новак Ђоковић Ђокај 

Кад помислите да "нема даље", сетите се да сте на Иксу. 

Више од покретања српске иреденте из Малаге - а све под маском Дејвис купа -  једном кориснику засметало је што се Новак понаша као ултранционалиста, иако је пореклом - Албанац. 

"Још је одвратније гледати Новака Ђоковића/Ђокаја, Албанца по крви како се понаша као српски ултранационалиста знајући да су његову породицу насилно асимиловали српски четници и, како кажу, мучили их  до смрти пре него што су прихватили прелазак у Словене", открио је један твитераш. 

Након тако дирљиве приче, и Икс би заплакао, па су многи кренули да исповедају своје муке.

"Моје право име је Илир Дардани. Српски клерофашистички четници ме насилно посрбили. Верујем да има још вас који сте били сличне судбине као ја. Пишите у коментарима да виде злотвори колико нас има", "аутовао" се међу првима Монте Бресто. 

Ја сам Милошићи Мићићи, Цинцар из Албаније, "признао" је Милош Мићић, док је корисник Јона "открио" да је рођен као Адријатик Ђукај.

"Насилно су ме асимиловали тако што су ме одвукли на концерт Баје малог Книнџе у Бусијама, опјанили ме траварицом и терали да играм гламочко глухо", навео је Јона.

image