Србија и Балкан

Ванредна ситуација у Сјеници: Зашто Пештер зову српски Сибир

Метеоролог Слободан Совиљ објашњава зашто температуре у "српском Сибиру" буду и десетак степени мање од остатка земље
Ванредна ситуација у Сјеници: Зашто Пештер зову српски Сибир© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

На територији општине Сјеница проглашена је ванредна ситуација услед снега који пада готово 24 сата.

"Од два сата јутрос ми смо на терену и за сада снежне падавине нису направиле веће проблеме на путевима првог реда. Од Сјенице ка Новом Пазару и Ивањици, тренутно има око пет центиметара снега на коловозу и сви правци су проходни", рекао је Сенко Ибровић из путарске фирме "Нови Пазар пут".

Он је објаснио да је критична тачка током ових снежних падавина саобраћајница која спаја Нови Пазар и Сјеницу, Дуга Пољана.

Међутим, за сада је ситуација под контролом. Нема јаког ветра што путарима олакшава чишћење, рекао је Ибровић за Рину.

Нападало 25 центиметара снега, поједина места остала без струје

Председник општине Сјеница Муниб Мујагић изјавио је након проглашења ванредне ситуације на територији те општине, да су поједина места остала без струје, зато што је далековод испао из система, а прегорео је један од главних прекидача.

Мујагић је за Танјуг истакао да овај проблем у што краћем року покушавају да реше екипе електропривреде које се налазе на терену.

"Они чине напоре да што је могуће пре ставе велики број села под напон и да грађани, који се налазе на већој надморској висини, добију електричну енергију", рекао је Мујагић.

Такође, председник општине Сјеница је истакао да је око 30 машина у погону и да се интензивно ради на чишћењу свих путних праваца. Он је нагласио и да ситуацију додатно отежава чињеница да јавно предузеће за уређивање градско-грађевинског земљишта и инфраструктуре нема директора који је пре неколико дана смењен и на његово место није именован нико.

"То значи да је то јавно предузеће од изузетног значаја блокирано, што компликује ситуацију. Људи су просто збуњени и док нисмо увели ванредну ситуацију, нисмо могли да покренемо систем", појаснио је председник општине Сјеница.

Према његовим речима, у Сјеници је нападало око 25 центиметара снега, док је на вишим деловима општине пало око 30 центиметара снега.

Зашто је у Сјеници најхладније?

Због изразито хладних зима Сјеницу зову и српски Сибир. То место се зими убраја у најхладнија места у Европи, пише Нова.рс.

Метеоролог Слободан Совиљ објашњава зашто температуре у овом месту буду и десетак степени мање од остатка земље.

"У суштини има доста фактора који утичу на ту температуру. Први фактор је надморска висина, Сјеница се налази на око 1.000 метара, а са висином температура опада", наводи.

Друга ствар јесте карактеристика подлоге.

"Различити типови подлоге имају различит топлотни капацитет, тј. одређена подручја се много брже хладе од других региона", каже.

И сама позиција, односно околиш Сјенице је врло битна у свему.

"Локална орографија – околна брда планине, изложеност сунчевим зрацима, угао под којим сунчеви зраци падају на површину у великој мери обликују микроклиму или карактеристике одређеног локалитета, какав је у овом случају Сјеница. Управо због свега тога то место има нижу температуру", каже.

Тај ефекат је најизраженији када имамо снежни покривач, када нема ветра и када је ноћ ведра.

"Тада температуре у тим ноћним и јутарњим сатима могу значајно да оступају од других места", каже Слободан Совиљ.

Додатно је занимљиво и то што је сјенички крај познат и по необичним метеоролошким појавама – грмљавини усред зиме услед продора топлог ваздуха са Медитерана, те по феномену испаравања снега.

Притом, у граду Сјеници је 26. јануара 1954. године забележена рекордно ниска температура од -38 Целзијусових степени.

image