Србија и Балкан

Делови Србије одсечени: Хиљаде људи без струје, евакуисано 24 људи из завејаног аутобуса (ФОТО)

Снег који је јуче и ноћас падао направио је проблеме, делови земље остали су без струје, путеви су завејани, а морали су чак да реагују спасиоци
Делови Србије одсечени: Хиљаде људи без струје, евакуисано 24 људи из завејаног аутобуса (ФОТО)© TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

После вишечасовног прекида, струју добили мештани Гоча, Рудна и студеничког краја. У појединим крајевима, иако су путари на терену, снег на коловозу отежава саобраћај.

Републички хидрометеролошки завод упозорио је да је у ноћи понедељак на уторак и у уторак могућа ледена киша у неким деловима Србије.

Због мећаве је проглашена ванредна ситуација у Врањској Бањи.

Ватрогасци-спасиоци ноћас су из завејаног аутобуса на путном правцу Врање - Крива Феја, код места Соколовац, евакуисали грађане. У акцији која је трајала током читаве ноћи, су спасили 24 особе из заглављеног аутобуса.

Снег је покидао далеководе у Сврљигу, па је без струје и Сврљиг и свих 38 села те општине, јавља РТС. У прекиду су и телефонске и интернет везе.  Такође, без струје је више од 2.000 домаћинстава у Новој Вароши.

Снег који је јуче непрестано падао праћен јаким ветром скоро 12 сати и формирао покривач око скоро 40 центиметара, створио је нове проблеме на водовима, што је довело до прекида снабдевања струјом у различитим деловима Пријепоља.

Без електричне енергије остало је око хиљаду потрошача из Камене Горе, Бабина, Јабуке и бродаревског краја.

Снег који на Копаонику пада дуже од 30 сати достигао је висину од 38 центиметара. Температура је - 11 и дува јак северозападни ветар.

На неколико далековода у бруској и александровачкој општини направио је проблеме у напајању, због чега је без струје још увек 300 корисника у Брзећу, Батоту и делу Митровог Поља у Жупи. На терену су три екипе Електродистрибуције.

До врха Копаоника проходно је и из правца Јошаничке Бање и из правца Брус, уз обавезну употребу зимске опреме.

Пут Краљево-Гоч до самог врха планине је потпуно проходан, нема снега на путу, јавља дописник РТС-а.

Ту деоницу одржава предузеће "Нови Пазар пут", увело је први степен зимске службе, где је једно возило са раоником и посипачем увек било у приправности.

Јуче је пало 40 центиметара снега, што је изазвало проблеме и са струјом.

Радници Електродистрибуције су отклонили све кварове тако да струје данас има и на Гочу, као и на локалитету Добре воде.

Ватрогасци-спасиоци из Ивањице извукли су две особе из завејаног аутомобила у месту Добри До по изразито неприступачном терену.

У помоћ је притекао и мештанин који је трактором ишао испред заглављеног возила и чистио снег испред њих, објавио је МУП на друштвеним мрежама.

Ивањички путари су евакуисали једног мештанина из села Јасенова које се налази на путу између Ивањице и Нове Вароши, као и једног становника места Ковиље, јавља дописник Танјуга.

У Сјеници је проглашена ванредна ситуација, поједина места остала су без струје, зато што је далековод испао из система, а прегорео је један од главних прекидача.

Екипе електропривреде су на терену. На путу од Ужица до Нове вароши забрањен је теретни саобраћај.

У околини Нове Вароши, путари су све време на терену са грталицама.

Једна екипа ЈП "Путеви Краљево" је у пуној приправности на путу Студеница - Рудно док је Предузеће "Нови Пазар пут", увело први степен зимске службе на пункту у Чибуковцу где је увек у приправности возило са раоником и посипачем.

Снег који на Копаонику пада дуже од 30 сати на неколико далековода у бруској и александровачкој општини довео је до проблема у напајању, због чега је без струје и даље стотинак корисника.

На путевима у Краљеву и околини треба возити опрезно, јавља дописник РТС-а. У поподневним сатима се очекује да ће падавине престати али ће се и појачати интензитет саобраћаја поготово на правцима ка Београду обзиром да је крај викенда и да се људи враћају кућама.

Проблеми и на југу Србије

Током ноћи у Пчињском округу пао је снег висине до 20 центиметара, а у вишим планинским пределима има наноса и виших од метра.

Непроходни су путеви од Власине ка Босилеграду и Стрезимировцу, према Бесној Кобили, док у појединим планинским селима у општини Босилеград нема струје.

Екипе електродистрибуције су на терену и отклањају кварове на електро мрежи.
Тешко су проходни и путеви према свим планинским селима у округу.

Механизација је на терену, рашчишћавају се путеви, преноси РТС.

Струја повремено нестаје на Власини, где је висина снега од 60 до 80 центиметара.
Има наноса и преко метар, а путари отежано чисте путеве због јаког ветра.

У Врању има снега од 20 до 40 центиметара, улице су проходне, али има расквашеног снега.

Регионални путеви и Коридор 10 су очишћени, возачима се саветује опрезна вожња.

Део земље одсечен од света, нема телефоније и интернета

Директор Телекома Владимир Лучић рекао је за РТС да је било кварова у углавном на мрежама фиксне телефоније, интернета и телевизије.

"Што се тиче мобилне телефоније, и даље има проблема на око 100 базних станица у околинама градова. Пре свега Ужице, Нови Пазар, Сјеница, Чачак, због нестанка струје. Како се стабилизује ситуација са струјом, тако ће и ти репетитори почети да раде“, каже Лучић.

Према његовим речима, екипе Телекома су на терену, покушавају с одређеним бројем агрегата да што пре реше проблем.

"Тако да се надам да ћемо данас успоставити и мобилну телефонију у тим селима у околинама ових градова. Што се тиче градова, они имају мобилну телефонију. Значи, до краја дана би требало да буду решени сви проблеми“, напоменуо је Лучић.

Војска Србије помаже угроженом становништву

Део снага и средстава Војске Србије је стављен у стање приправности за подршку цивилним властима у општинама погођеним обилним снежним падавинама.

То је урађено на основу наређења председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и смерница добијених од стране потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића.

У складу са одлуком, припадници Војске Србије ангажовани су у раду свих штабова за ванредне ситуације који координирају активности на пружању помоћи грађанима у угроженим општинама, пре свега на подручју Бабушнице, Ивањице, Нове Вароши, Сврљига, Сјенице, Врања и Врањске Бање.

"Војска Србије ће као и увек до сада, бити на терену, пратити ситуацију и, на основу захтева кризних штабова и добијеног нарађења од стране врховног команданта Војске Србије, ангажоваће све расположиве капацитете где год буде потребно како би се угроженом становништву пружила сва неопходна помоћ.

image