Србија и Балкан

Без струје око 2.000 мештана у Новој Вароши; Војска Србије помаже (ФОТО, ВИДЕО)

Снаге Војске Србије у угроженим подручјима налазе се у приправности

У Новој Вароши на снази је ванредна ситуација због проблема које је у електроснабдевању и саобраћају изазвао први овогодишњи снег, али се очекује да би до сутра ти проблеми могли бити решени, рекао је председник Општине Радосав Васиљевић и додао да је проблем што је снег тежак.

"Терет тог снежног покривача извалио је многа чамова стабла и направио велике штете Електропривреди Србије, кидање нисконапонских мрежа и стубова, па чак и бетонских и челичних стубова тако да тренутно имамо три месне заједнице без струје - Јасеново, Бела Река и Божетићи", објаснио је Васиљевић и истакао да радницима електродистрибуције помажу колеге из Бајине Баште и Ужица како би скоро 2.000 људи добило струју.

Васиљевић је нагласио да овакве снежне падавине нису необичне за нововарошки крај, чија се надморска висина креће од 300 до 1.500 метара и да велики број домаћинстава има агрегате, јер се углавном баве сточарством.

Када је реч о проходности путева, Васиљевић је рекао да су регионални и магистрални путеви добро очишћени.

"Ово је пут првог реда који ми одржавамо с нашим јавно-комуналним предузећем Нова Варош-Божетићи, Божетићи-Штитково и у добром је стању. Све друге локалне путеве одржавамо путем тракторских возила и радника, али постоји много места и планинских превоја где те машине не могу да оспособе локалне путеве, па је од јутрос ангажована додатна тешка механизација", објаснио је Васиљевић и истакао да би до сутра сви засеочки путеви у свим месним заједницама требало да буду проходни.

Настава се данас није одвијала у неколико сеоских школа јер није било струје.

Војска Србије на терену

Снаге Војске Србије у угроженим подручјима налазе се у приправности, прате ситуацију и у случају потребе и на захтев локалних штабова за ванредне ситуације спремне су да у најкраћем року реагују и помогну грађанима у санирању последица снежних падавина ангажовањем људства и механизације, саопштило је данас Министарство одбране. 

image