Србија и Балкан

Свештеник Епархије рашко-призренске обишао храм код Подујева: Црква оскрнављена и закатанчена (ФОТО)

У трњу поред тротоара испод прозора одложени су остаци малих белих свећа које се користе за декорацију и вероватно су коришћени у "обреду" који је обављен јуче у проваљеном храму, саопштено је у Епархији рашко-призренској
Свештеник Епархије рашко-призренске обишао храм код Подујева: Црква оскрнављена и закатанчена (ФОТО)© Епархија рашко-призренска

Након вести о провали у Храм Светог арханђела Михаила у Ракитници код Подујева надлежни парохијски свештеник Станиша Арсић посетио је, у пратњи полиције тзв. Косова, ову светињу.

Свештеник Арсић је установио да су након паљевине и рушења јужног зида на храму још пре неколико година без ичије дозволе вршени грађевински радови. Он је покушао да уђе у цркву, али су врата закључана великим новим катанцем и оковима који су уграђени у камени довратник и стара дрвена врата која имају своју браву.

Са северне стране на главном делу цркве поломљена су стакла на прозору и кроз њега се једино може видети део унутрашњости и епитрахиљ који је остао, након провале и наводног служења самозваног свештеника Николе Џуфке и Кристијана Загалија, такође лажног свештеног лица из Албаније кога је Џуфка прогласио за свештеника.

У трњу поред тротоара испод прозора одложени су остаци малих белих свећа које се користе за декорацију и вероватно су коришћени у "обреду" који је обављен јуче у проваљеном храму.

Отац  Станиша се помолио испред затворених врата и на гомили сломљених плоча и цигала пронашао део довратника из унуташњости храма на ком се налазе орнаменти и ћирилична слова.

Иако ретки послератни извештаји говоре о старом гробљу око цркве и два очувана крста, данас их није било могуће пронаћи.

image