Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Приштина покушава перфидним стратегијама да преузме цркве СПЦ

Више од две деценије екстремисти скрнаве и организовано, масовно уништавају српске цркве и манастире на простору КиМ, саопштено је из владине Канцеларије поводом упада лажног свештеника Николе Џуфке у храм у селу Ракиница
Канцеларија за КиМ: Приштина покушава перфидним стратегијама да преузме цркве СПЦGetty © Carsten Koall / Stringer

Канцеларија за Косово и Метохију оценила је да упад функционера из Подујева, предвођених лажним и самозваним албанским свештеником Николом Џуфком у посед цркве Светог Архангела Михаила у селу Ракиница представља нови удар на Српску православну цркву и Епархију рашко-призренску, са циљем затирања и присвајања српског православног верског наслеђа на КиМ.

"У Приштини покушавају да различитим перфидним и опасним стратегијама, храмове и манастире Српске православне цркве преузму и прогласе за део такозваног косовског наслеђа, а напослетку прибегавају бруталним упадима на посед светиња СПЦ, управо због снаге и значаја који српска црква има за српски народ на КиМ", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како додају, овакав насилни и плански акт у селу Ракиница несумњиво није могао бити изведен без знања и подршке институција у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, који своје деловање заснивају искључиво на обрачуну са свиме српским на простору КиМ.

У саопштењу из Канцеларије подсећају да Приштина и екстремисти систематски већ више од две деценије скрнаве и организовано, масовно уништавају српске цркве и манастире на простору Косова и Метохије, како би спречили повратак народа на њихова вековна огњишта и затрли семе српског постојања.

Додају да све то чине јер је итекако добро познато да су наше цркве одувек биле места сабирања и саборности, као и стуб идентитета и духовности српског народа.

"Ово је питање које би морало да скрене пажњу комплетне међународне заједнице, јер је недопустив третман ћутања док се руше и скрнаве српски гробови, прекопавају српске кости, каменују српске куће, отима бесправно српска земља, а сада и цркве", наводи Канцеларија.

Епархија рашко-призренска упозорила је да је лажни свештеник Џуфка шарлатан регионалних размера кога је осудила Албанска православна црква и на чије је штетно деловање већ упозоравано.

image