Србија и Балкан

Изборна хроника: РИК данас мора да утврди Јединствени бирачки списак

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета 24 сата од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача
Изборна хроника: РИК данас мора да утврди Јединствени бирачки списак© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Републичка изборна комисија (РИК) мора данас да достави решења о закључењу Јединственог бирачког списка, након чега се он објављује у Службеном гласнику, а оверени изводи из бирачког списка РИК-у се достављају до 3. децембра у поноћ.

Према Роковнику за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике Републичке изборне комисије, захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку Министарству државне управе и локалне самоуправе може се поднети од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК-у до 14. децембра у поноћ.

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета 24 сата од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача.

Позиви за гласање морају се доставити најкасније 11. децембра, као и изборни материјал за бирачке одборе у иностранству, док се локалним изборним комисијама материјал доставља до 12. децембра, а бирачким одборима до 15. децембра.

Подносиоци проглашених листа имају рок до 9. децембра да доставе предлоге за именовање члана и заменика члана и за проширени састав Републичке изборне комисије и за проширени састав локалне изборне комисије.

Подношење пријава за посматрање избора за домаће посматраче отворено је до 9. децембра, а за стране посматраче до 6. децембра.

Предизборна тишина почиње да тече 14. децембра у поноћ и траје до 17. децембра у 20 часова, односно до затварања бирачких места.

Бирачи који нису у могућности да гласају на бирачком месту услед тешке болести, старости или инвалидитета, треба да обавесте бирачки одбор о жељи да гласају ван бирачког места 17. децембра од 7 до 11 сати.

Бирачка места биће отворена 17. децембра од 07 до 20 сати.

Изборни материјал се након гласања мора доставити локалној изборној комисији до 18. децембра у 8 сати.

Члан или заменик члана РИК или локалне изборне комисије могу извршити увид у изборни материјал са бирачког места или провере да ли је гласао бирач који им је доставио адресу и дао писмену сагласност за проверу до 19. децембра у 20 сати, а до тада могу поднети и захтев за контролу записника о раду бирачких одбора са највише пет одсто бирачких места на територији локалне изборне комисије.

Поништавање гласања на бирачком месту може се тражити на захтев подносиоца проглашене изборне листе до 20. децембра у 20 сати, као и на захтев бирача који гласа на том месту, а о захтеву се мора одлучити у року од 72 сата.

Рок за доделу мандата кандидатима за народне посланике је у року од 10 дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима избора.

Вучић: Србија једна од ретких земаља у Европи која води слободарску политику

Председник Србије Александар Вучић је истакао да је једна од првих ствари на коју је поносан то што је Србија једна од ретких земаља у Европи која води самосталну, независну и слободарску политику.

"Нама нико не може да забрани, као што су нам забрањивали деценијама да направимо филм о Јасеновцу, да говоримо о српским жртвама. Нико не може да нам забрани да дамо име булевару, Булевар јунака са Кошара. Нико не може да нам забрани да поштујемо наше хероје, наше јунаке, борце за Косово и Метохију, борце за српске интересе. Нико не може да нам забрани да чувамо своје националне интересе", нагласио је Вучић.

Додао је да је Србија једина земља у Европи која није стајала у реду да испуњава налоге неког другог.

Шапић: Само онај који не жели да види, не види колико су Београд и Србија данас другачији

Први на изборној листи "Александар Вучић - Београд не сме да стане" и кандидат за градоначелника Александар Шапић поручио је данас да само они који су злонамерни не виде колико су Београд и Србија напредовали током последњих 10 година.

Шапић је на предизборном скупу СНС-а у Београду рекао је да само онај ко не жели да види не примећује булеваре, вртиће, школе, обилазницу, Прокоп, аутобуску станицу, и нови град - Београд на води.

"Само онај који не жели да види, не види колико су Београд и Србија данас другачији, колико су економски стабилни, колико су перспективнији. После много година су људи почели да се враћају у нашу земљу. Београд је постао атрактиван и за многе стране грађане. Долазе млади људи, отварају се нове фирме. Нећу о томе данас говорити, зато што је то очигледно", рекао је Шапић.

Николић: Време је да се свако отворено изјасни, да се сврста и јасно каже у кога има поверење

Први председник Српске напредне странке Томислав Николић рекао је данас на предизборном скупу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" да су тешки дани пред Србијом, одлучујући дани који траже одлучне људе и да је све осим победе СНС коцкање са судбином Србије.

"Време је да се свако отворено изјасни, да се сврста и јасно каже у кога има поверење и зашто и да каже шта жели од оних који воде државу", рекао је Николић у Штарк Арени.

Истакао је да је уз СНС и да напредњацима жели победу на овим изборима, јер како је навео, Србија мора да настави као и до сада.

"Србија не сме да стане. Све осим победе СНС је коцкање са судбином Србије", поручио је Николић.

Николић је подсетио и да када је СНС победила на изборима 2012. године, након што је положио председничку заклетву, рекао да жели Србију коначно уједињену у борби за бољи живот.

"Србију ослобођену страха од сутрашњице, Србију која ће бити равноправни члан Европске уније, али се никада неће одрећи суверенитета и територијалног интегритета свог Косова и Метохије", рекао је Николић.

Поручио је да нису одступили ни од једне идеје која га је водила у политици.

Вучевић: Листа "Србија не сме да стане" је мотор напретка Србије

Председник СНС и први на листи "Александар Вучић Србија не сме да стане" Милош Вучевић изјавио је данас да су пред Србијом важни и судбоносни избори, али и једноставни, јер је пред грађанима лак и једноставан избор - са једне стране су они који су упропастили земљу, а са друге стране је листа која је мотор и покретач напретка Србије - листа "Александар Вучић Србија не сме да стане", поручио је Вучевић на централном предизборном скупу.

"Пред грађанима су важни, судбоносни избори али и лаки једноставни. Пред грађанима се 17. децембра са једне стране бити они који су опљачкали целокупну нашу привреду, који су поништили све што смо стварали деценијама који су нас осрамoтили у иностранству, обезвредили нас, због своје грамзивости украли нашу будућност, они који су блокирали путеве јер желе да Србија опет стане само да би њима било боље и са друге стране имате само једну листу, једну политику и одговор на ту погубну политку која је упропастила Србију до 2012. Имате нас и листу 'Александар Вучић Србија не сме да стане'", рекао је Вучевић.

ГИК: Број уписаних бирача у Београду 1.613.190

Укупан број уписаних бирача, у делу Јединственог бирачког списка на подручју града Београда, на дан 1. децембра 2023. у поноћ је 1.613.190, објавила је данас Градска изборна комисија. Та одлука објављена је на веб-сајту Републичке изборне комисије и биће објављена у "Службеном гласнику".

Предизборни скуп одржаће листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" у Београду

Листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" одржаће данас (17 часова) у београдској Штарк арени предизборни скуп на којем ће говорити председник Србије Александар Вучић и председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић. 

Дачић: СПС не мора да буде у власти

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су односи СНС и СПС-а увек били коректни, додајући да не постоји тема око које су имали различите ставове.

"Мислим да је нама циљ да имамо заједно више од 50 одсто гласова. СПС је од 2012. године имао резултат који је увек био већи од 10 одсто и сваки резултат испод тога би за нас био неуспех, рекао је Дачић, додајући:

"Не значи да СПС мора да буде у власти. Одлука је на Српској напредној странци. Ми хоћемо, ако они не желе, никакав проблем није. Има других партија са којима ће разговарати о томе, али поузданијег партнера од нас нема, чак ни на њиховој листи."

На коментаре да СПС за успехе власти говори да су заједнички, али да критике иду на рачун СНС-а, Дачић каже да он ништа не приписује себи, нити се одриче нечег да би пребацио кривицу на неког другог.

Никодијевић: Наш циљ остаје равномеран развој Београда, нарочито рубних општина

На предизборном скупу Социјалистичке партије Србије (СПС) у Зуцама, на општини Вождовац, председник Градске организације СПС Београд, Никола Никодијевић, обратио се окупљеним градјанима и истакао да је досадашња градска власт обећања испунила.

"Наш циљ остаје равномеран развој Београда, нарочито рубних општина, ми знамо шта су потребе Вождовчана. Свако насеље у Београду мора да има задовољене основне потребе за нормалан живот", рекао је Никодијевић.

Он је додао да Београд чине сви његови становници, да Београд нису само Врачар, Савски Венац и Стари Град, саопштено је из СПС-а.

"Ми морамо да се позабавимо, да свака месна заједница, свако насеље, свака приградска општина, свако село у Београду има шест основних ствари за пристојан живот: асфалт, канализација, вода, јавни превоз, здравствена заштита и дечија заштита и образовање", поручио је Никодијевић.

Тадић: Бићемо највеће изборно изненађење

Некадашњи председник Србије у два мандата и лидер Соцојалдемократске странке Борис Тадић за лист "Политика" поручује да ће изборна листа "Добро јутро Србијо - Саша Радуловић ЂБ - Борис Тадић СДС - Ана Пејић (Отете бебе)" бити највеће изненађење децембарских избора.

"Наш повратак у парламент донеће многе промене и покренути многа питања на озбиљан и ефективан начин", каже Тадићу у интервјуу за "Политику".

Шапић најавио изградњу моста

Кандидат за градоначелника Бограда испред Александар Шапић најавио је данас изградњу пешачко-бициклистичког моста, који ће повезивати Нови Београд и Аду Циганлију, чија ће изградња почети током следеће године.

Шапић је, током обиласка места на ком ће мост бити изграђен, изјавио да је пре неколико дана са Европском банком за обнову и развој потписан протокол о финансирању овог пројекта.

"Вредност пројекта би требало да износи негде између 15 и 17 милиона евра. Циљ је да омогући свим грађанима блокова да могу пешице или бициклима да пређу на бисер нашег града", рекао је Шапић.

Он је додао да ће овај мост омогућити грађанима Новог Београда да дођу до зоолошког врта који ће бити саграђен на Ади Циганлији.

Михајловић: Очекујем двоцифрен изборни резултат коалиције

Лидер ПОКС-а Војислав Михаиловић очекује добар резултат коалиције "Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција НАДА - Национално демократска алтернатива - Нова ДШ, ПОКС - Војислав Михаиловић". Такође додаје да верује у победу опозиције у Београду.

"Српска коалиција НАДА, који чине ПОКС и Нови ДСС, постоји три године и то је једина коалиција која је опстала и после избора", указује Михаиловић.

Када је у питању политика коју би спроводила његова коалиција, он наводи да је најбитније не чинити уступке албанској страни. Према његовим речима "међународно право треба да буде одлучујуће у решавању конфликта".

Фехратовић: Сачувати мир и обезбедити достојанствен живот за све

Индивидуална слобода и поштовање људских права сваког човека предуслови су квалитетног и достојанственог живота, а ничега од тога нема ако немамо мир, зато је веома важно, у овим узаврелим глобалним регионалним превирањима, сачувати мир, који је један од наших приоритета, каже Јахја Ферхатовић, први на изборној листи која окупља представнике десет националних мањина.

"Желимо да живимо једни с другима, а не једни поред других, негујући свој идентитет и поштујући туђи", поручује Ферхатовић.

Истиче да је могуће обезбедити побољшање квалитета живота, у сваком смислу, свих људи, као и економски развој, без којег је то немогуће.

image