Србија и Балкан

Џомић: Истина је победила на литијама у Црној Гори, правда је спора али достижна

Свештеник Српске православне цркве је навео да СПЦ ниједан суштински важан правни поступак пред судовима у Црној Гори није изгубила
Џомић: Истина је победила на литијама у Црној Гори, правда је спора али достижна© Митрополија црногорско-приморска

Свештеник Српске православне цркве Велибор Џомић поручио је да је антицрквени и антисрпски режим у Црној Гори имао намеру да увек и изнова помера границе на штету Српске православне цркве, и поручио да је правда спора, али достижна, преноси "Светигора".

"Могу слободно да кажем да се сва неправда новијег датума према нашој Цркви сабрала у одредбама дискриминаторног и антицивилизацијског Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који је, силом на срамоту, усвојен 29. децембра 2019. године. А та спора, али достижна правда као одговор на пројављену неправду се сабрала у свецрквеном сведочењу на литијама и победи истине приликом измена и допуна тог Закона против Српске Православне Цркве које су усвојене 29. децембра 2020. године уз велики допринос тадашњег министра правде и људских и мањинских права Владимира Лепосавића и његових сарадника, испричао је Џомић у интервјуу за "Православни мисионар".

Џомић је истакао да су у Црној Гори православна вера и српски идентитет нападнути 1941. године, и то не само од окупатора него и од "зла домаћег", и додао да су најтеже и најболније ране од братске руке, а да је Црна Гора "са тим поражавајућим ранама закорачила и у 21. век". 

"Нас неколико свештеника је од идеолошки острашћених припадника бившег режима у Црној Гори било проглашено за безбедносно интересантна лица која угрожавају националну безбедност Црне Горе. Радујем се што смо у дуготрајним поступцима пред судом доказали да су у питању неистине, али и злоупотребе", рекао је Џомић.

Он је навео и податак да је Управни суд Црне Горе само у његовом предмету седам пута пресудио у његову корист, а против Министарства унутрашњих послова које је упорно доносило незаконита решења.

"'Црногорски модел' се ових дана, на жалост, примењује на Косову и Метохији готово на исти начин", оценио је Џомић.

image