Србија и Балкан

Одаловић: Трећина несталих у сукобу у бившој СФРЈ су Срби, у мртвачницама 9.700 неидентификованих

Српске жртве су по други пут након ратова дискриминисане на простору бивше Југославије, поручио председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије
Одаловић: Трећина несталих у сукобу у бившој СФРЈ су Срби, у мртвачницама 9.700 неидентификованих© Amir Hamzagic/ATAImages

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је данас да је три четвртине особа несталих у ратовима у бившој Југославији пронађено, али да се још трага за њих 9.767, од чега су трећина Срби.

На конференцији за новинаре поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, коју је организовала Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, Одаловић је рекао да породице несталих знају да је још око 4.000 неидентификованих тела у мртвачницама широм бивше СФРЈ.

"И нико не зна чија су. А ми тражимо 9.767 несталих лица. Ако би сви они били из сукоба, било би решено скоро половина случајева. Али институције не функционишу", рекао је Одаловић.

Подсетио је да су нестали на територији Хрватске, Босне и Херцеговине и на простору Косова и Метохије и да су тамо гробнице, мртвачнице и архиве, а да они често покушавају да пребаце одговорност на Србију.

"Тамо су надлежна тела која се баве истрагама, тамо су надлежна тела која процесуирају, тамо су институти и све оно што би требало да да неки одговор", поручио је Одаловић.

Истакао је да су окружење и атмосфера у њему заиста такви да српске жртве нису тема и злочини над Србима се нису десили, те да нема воље за решавање тог питања и да је то најстрашније у свему.

Како је истакао, трећина несталих на подручју бивше СФРЈ су Срби.

Он је запитао колико се тела налази у мртвачницама у БиХ и да ли уопште знамо где су све сахрањени Срби у Сарајеву и Тузли.

"Не можемо да се помиримо с тиме да је однос према српским жртвама такав. Ћути се. Само се користе догађаји да се Срби означе да су злочинци, да су они криви, да су они урадили ово, да су они урадили оно", рекао је Одаловић.

Што се Србије тиче, истакао је да наша земља у вези са тим нема ни један проблем.

"Ако било ко, са било ког простора, упути захтев на институције које се баве тражењем несталих лица, да извршимо све претраге на неком делу територије Србије, ми ћемо то урадити", рекао је Одаловић.

Он је апеловао на све на простору бивше СФРЈ да се не баве политиком већ да је проблем несталих лица цивилизацијско и хуманитарно питање.

"Када би се вратило то на то, онда бисмо ми имали много више шта да вам кажемо и о истини, и о правди, и о свему ономе што вас тишти, али и сада вас највише тишти да не постоји информација шта је са вашим најмилијим", поручио је Одаловић представницима удружења несталих и киднапованих.

Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Душко Челић истакао је да је у државама насталим на простору бивше Југославије питање несталих предмет политичког обрачунавања које се посматра кроз политичку призму. 

"Нарочито је то реч у вези с српским жртвама. Морам да кажем да су српске жртве по други пут након ратова дискриминисане на простору бивше Југославије и на простору БиХ, пре свега Федерације БиХ, на простору Хрватске и на простору територије Аутономне Покрајине КиМ", поручио је Челић.

image