Србија и Балкан

Дачић: Учешће Србије на Франкофонији не значи да ћемо признати тзв. Косово

Србија је посвећена мирном решавању свих криза и сукоба у складу са Повељом Уједињених нација
Дачић: Учешће Србије на Франкофонији не значи да ћемо признати тзв. КосовоNone © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да присуство тзв. Косова на данашњој Министарској конференцији Међународне организације Франкофоније (ОИФ) ни на који начин не најављује признање независности самопроглашеног Косова од стране Србије, нити има икаквог утицаја на доследно поштовање Резолуције 1244 СБ УН, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је током свог обраћања на Конференцији истакао да учешће Србије, упркос тој отежавајућој околности која задире дубоко у виталне интересе, заправо показује огроман значај који посвећује сарадњи са Међународном организацијом Франкофоније.

"У том погледу имамо посебан сензибилитет, јер од свих наших борби, најизазовнија је борба која је усмерена ка очувању нашег суверенитета и територијалног интегритета, тј. решавању питања Косова и Метохије. Борећи се за то Србија истовремено стаје у одбрану универзалних принципа међународног права", додао је он.

Дачић је указао да је Србија у циљу унапређења сарадње са Међународном организацијом Франкофоније спровела низ конкретних активности.

"Студијски програми на француском језику доступни су на четири универзитета, а билингвална настава је доступна у седам основних и средњих школа. Француски језик се учи у 360 основних, 187 средњих и 5 школа за образовање ученика са сметњама у развоју. Ипак, наша историјска приврженост француском језику и језичкој разноврсности нас подстиче да тежимо још бољим резултатима, кроз налажење адекватних начина за приоритизацију француског језика на свим нивоима образовања", истакао је Дачић.

Према његовим речима, потврда позитивног ангажмана Србије на пољу промоције франкофоне културе може се препознати и у одлуци Универзитетске агенције Франкофоније (АУФ) да отвори своју канцеларију у Србији.

Дачић је навео да је Србија земља у којој франкофонија симболизује - једнакост, комплементарност и солидарност, што је уједно и мото ове организације.

image