Свет

Ројтерс: Запад врши притисак на земље да појачају санкције Русији

Сједињене Државе притискају Панаму, Либерију и Маршалска острва да поштују западне санкције наметнуте Москви
Ројтерс: Запад врши притисак на земље да појачају санкције РусијиGetty © Peter Summers / Stringer

Велика Британија, ЕУ и САД послале су писма Маршалским острвима, Либерији и Панами захтевајући од њих да појачају надзор над својим бродовима како би осигурали да не превозе руску нафту и тако помажу Москви у заобилажењу западних санкција, преноси Ројтерс позивајући се на извор који је видео писма.

Писма, наводно, садрже упозорења о повећању броја случајева заобилажења ограничења цене руске нафте и захтев да три земље пооштре контролу над поморским транспортом.

Ембарго ЕУ на снабдевање нафтом из Русије поморским путем ступио је на снагу 5. децембра 2022. године. Земље Групе седам, ЕУ и Аустралија увеле су горњу границу цене руске нафте на 60 долара по барелу за своје подређене бродове и територије. Од 5. фебруара 2023. године слична ограничења почела су да важе и за испоруку нафтних деривата из Русије.

Руски председник Владимир Путин нагласио је 12. октобра 2022. да Москва неће снабдевати енергентима земље које ограничавају цену нафте и назвао је горњу границу цене "бесрамном уценом".

Такође, Путин је упозорио да би увођење горње границе цена нафте могло да изазове ризик од наметања сличних "плафона" у другим секторима, што би уништило глобалну тржишну економију и угрозило добробит милијарди људи.

image