Србија и Балкан

Изборна хроника: Дачић: Избори у Београду кључни; Национално окупљање одржало завршну конвенцију

До ванредних парламентарних и покрајинских избора је остало седам дана
Изборна хроника: Дачић: Избори у Београду кључни; Национално окупљање одржало завршну конвенцију© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

У Србији ће 17. децембра бити одржани ванредни парламентарни и локални избори, као и покрајински избори у АП Војводини. Локални избори ће се одржати у 65 градова и општина.

Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

Градска изборна комисија усвојила је збирну листу за одборнике Скупштине града Београда. На збирној листи је 14 изборних листа коалиција, странака и група грађана.

Предизборна тишина почеће у четвртак 14. децембра у поноћ.

НАДА: На завршној конвенцији коалиције велики број ванстраначких личности

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, одржала је данас завршну конвенцију у Београду и поручила да је велики број јавних личности био присутан, између осталих академик Матија Бећковић, песник Благоје Баковић, бивши кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац и историчари Немања Девић и Бојан Димитријевић.

Председник Нове ДСС Милош Јовановић је рекао да су ванстраначке личности могле ићи линијом мањег отпора и подржати власт, али да су подржали Српску коалицију НАДА, која је најнападанија и једина истинска опозиција овом режиму, наводи се у саопштењу Српске коалиције НАДА.

Вучић: Борио сам се да не срушимо пријатељство са Русијом преко ноћи

Поносан сам на све људе који су са нама, који су најбољи људи у Србији, који желе да ова земља иде напред, поручио је председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић са предизборног скупа у Јагодини.

"Цео дан сам провео у Нишу и урадили смо важну ствар, отворили интерконектор са Бугарском, даље радимо на енергетској инфраструктури. Оно што је важно за Поморавски округ је брза пруга Београд-Ниш јер ће то значити сигурност за довођење већег броја инвеститора", навео је Вучић.

Вулин: Србија коју води Вучић и влада коју подржава ПС неће признати Косово

Оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин истакао је на предизборном скупу те странке у Београду да Србија коју предводи председник Александар Вучић неће признати тзв. Косово, неће увести санкције Руској Федерацији и неће одустати од Републике Српске и Срба у Црној Гори.

"Живимо у тешким временима, живимо у временима у којима се још увек боримо и отимамо да вратимо оно што је петооктобарски олош продао и напустио. Још увек се боримо са петооктобарским олошем да извидамо сваку рану коју су нанели српској војсци, да извидамо сваку рану коју су нам нанели уништавајући нашу армију и продајући нам генерале Хагу, још увек се боримо са петооктобарским олошем који је наше тржиште продао и поклонио", поручио је Вулин присталицама Покрета социјалиста.

Он је истакао да је време да Срби реше своје национално питање и "да се оно решава формирањем српског света".

"И нико никада да се потруди да нам објасни како је могуће да уједињавање Немачке која је изазвала два светска рата, у којима је страдало стотине милиона људи није претња светском миру, али уједињавање Срба који су победили у два светска рата јесте претња светском миру. Никако да нам објасне како је могуће да народ победника не сме да живи заједно, а народ поражених може", истакао је Вулин.

"Народ који је претекао Јасеновац и Јадовно, народ који зна шта значи носити мртво дете, народ који зна како изгледа погром на Космету, народ који зна како је кад вриштиш од бола док трогодишњу девојчицу износи хитна помоћ мртву док се свет безобразно цери и говори о колатералној штети, народ који то зна не сме да дозволи да његова судбина буде препуштена странцима или другом политичком савезу", нагласио је Вулин.

Историјска одговорност ове генерације јесте, како је навео, "да формира српски свет, да уједини Србе у јединствену државну заједницу".

Он је додао да Србија коју води Вучић и влада коју подржава Покрет социјалиста неће признати Косово, неће напустити Републику Српску, неће престати да брине о Србима у Црној Гори и неће увести санкције Руској Федерацији.

"Неувођење санкција Русији је мера нашег самопоштовања. Наша политика је политика војне неутралности, али политика супротстављања сили и насиљу. Поносан сам што сам са председником Вучићем увек био на правој страни историје, што сам увек био ту када је тешко, Поносан сам што припадам народу који никада није погрешио, а ови велики нека уче од нас. Тамо где су Срби, тамо је слобода, правда и истина", поручио је Александар Вулин.

Јеремић: Уколико прође план за независност КиМ следи план за укидање Републике Српске

Носилац листе "Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је данас да ће уколико прође француско-немачки план за независност тзв. Косова уследити и "француско-немачки план 2", који ће како је рекао, бити план за ревизију Дејтонског споразума.

"То значи укидање Републике Српске. Зато је неопходно одбацити 'француско-немачки' план за независност Косова и Метохије, а потом сести и испреговарати, пре свега са Европом, о будућности наших односа", рекао је Јеремић на предизборној конвенцији у Чачку под називом "Округли сто са народом" на којој је поред њега говорио председник Градског одбора Народне странке Александар Радојевић.

Јеремић је рекао да је важно да Србија никако не прихвати француско-немачки план и да ће се за то залагати Народна странка.

Председник Градског одбора Народне странке Александар Радојевић рекао је да је недопустиво да грађани јужне српске покрајине не могу на својој територији изаћи на предстојеће изборе већ ће морати да гласају у Рашкој, Тутину, Куршумлији и Врању.

"Грађани Србије ће моћи на предстојећим изборима да гласају и у Немачкој и у Француској и у Италији, али неће моћи да гласају на Косову, то је нешто што је недопустиво, то је нешто што је трагедија и то је нешто што ми у Народној странци мислимо да не сме бити услов ни за какве интеграције и ни за шта што је везано за нас грађане Србије", Радојевић.

Тадић: Интерес ЕУ је да овај простор буде интегрисан у њу

Председник Социјалдемократске странке Србије (СДС) и представник изборне листе "Добро јутро, Србијо" Борис Тадић изјавио је да је непобитни интерес Европске уније да овај простор буде интегрисан у ЕУ и да ће остати тако и ако одбијемо француско-немачки план, саопштила је СДС.

На предизборној трибини листе "Добро јутро, Србијо" у Крагујевцу, Тадић је рекао да у време његове власти нису заустављене европске интеграције, већ да су након тога испреговарали и добили статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Неко ће рећи: 'Ако не прихватимо француско-немачки план за вјек и вјекова смо аут'. Па, нисмо. То, прво, зависи од наше преговарачке способности. Под два, од способности да убеђујемо саговорнике са друге стране, чак и такмичаре с друге стране. То кажем зато што је непобитни интерес ЕУ да овај простор буде интегрисан у ЕУ", поручио је Тадић.

Шапић: Морамо да вреднујемо и чувамо своју историју

Председник Привременог органа Александар Шапић обишао је данас изложбу "Сарајевски атентат: Визуелна историја" која је, под покровитељством Града Београда и ЈП "Београдска тврђава" приређена на Савском шеталишту на Калемегдану.

Шапић је, у присуству аутора изложбе, историчара Милоша Војиновића истакао значај оваквог догађаја који кроз фото-документацију описује дешавања пре и после Сарајевског атентата на Аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинада.

"Посетиоци ће бити у прилици да виде аутентичне фотографије из тог раздобља од којих се неке први пут појављују у јавности, а везане су за учеснике атентата на Франца Фердинанда, као и атмосферу пре и после поменутог атентата", навео је Шапић, саопштио је Беоинфо.

Он је истакао да као друштво морамо више да се посветимо догађајима из наше историје, који су нас дефинисали и који ће дефинисати будуће генерације.

"Реч је без сумње о највећем догађају који се догодио на овом поднебљу, а који је био увертира у Први светски рат. Због тога морамо да знамо и вреднујемо ствари из наше прошлости", указао је Шапић и позвао Београђане и госте престонице да посете изложбу.

Он се посебно захвалио аутору изложбе Милошу Војиновићу који је, подсетио је, био студент генерације на оделу за историју Филозофског факултета у Београду, да би потом завршио докторске студије у Берлину и на кога, како је рекао, Србија у будућности рачуна. Шапић се захвалио и иницијатору изложбе, новинарки Љиљани Смајловић и ЈП "Београдска тврђава", која је изложбу организовала.

Одржана Завршна конвенција коалиције окупљене око листе Националног окупљања

Завршна, предизборна конвенција коалиције око листе Националног окупљања одржана је у Београду на којој је истакнуто да су очување породице и традиционалних вредности приоритет представника листе, као и да је за њих Србија светиња и изнад партије.

Лидер Двери и носилац листе Бошко Обрадовић је рекао да је време да Србија и Европска унија након 23 године редефинишу своје односе у складу са стиховима Душка Трифуновића "Има нечег у том што ме нећеш, и у том што ја тебе нећу", наводи се у саопштењу Националног окупљања.

"Наш приоритет је очување светиње брака, породице и традиционалних вредности. Ја сам мушкарац, муж, отац, деда, Србин и Европљанин, ми смо потомци Светог Саве и Владике Николаја Велимировића, Тесле и Пупина, Надежде Петровић и Милунке Савић, ми смо из народа шампиона као што је Новак Ђоковић", рекао је Обрадовић на завршној конвенцији одржаној јуче.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски поздравила је пријатеље Националног окупљања из Мађарске, Бугарске и Немачке и истакла да су заједно тим који ће подићи нову Европу на старим темељима и да се Европа нација и слободних држава буди.

"Нама је отаџбина изнад партије. Србију никада не бисмо продали и издали. За нас је наша отаџбина светиња", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Дачић нагласио кључну улогу предстојећих избора у Београду

Носилац изборне листе Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић истакао је да су Београдски избори прилика да грађани покажу да им је стало до Београда и Србије, као и да Београд неће бити носилац антисрпске политике.

Он је додао да ће Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије заједно водити, градити и чувати главни град, саопштили су из СПС-а.

"Заједно ћемо наставити борбу против антисрпске коалиције, против тзв. левичарских и десничарских опција уједињених око човека који својим именом и презименом не сме да изађе на изборе. Једном заувек ћемо победити оне који би само да руше и да нас врате у време када су све фабрике затворене, грађани осиромашени и понижени, а они обогаћени и спремни да заувек буду у служби страних моћника", навео је Дачић.

Актуелно државно руководство, према његовим речима неће признати тзв. Косово и допустити његов улазак у УН, нити ће се одрећи Републике Српске, ни увести санкције Русији и Кини.

"Зато је важно да грађани гласају за Београд и Србију, да гласају за независну и одговорну политику која може да одговори на изазовна и тешка времена која су пред нама, а гарант такве политике је Александар Вучић председник, а Ивица Дачић премијер", истакао је Дачић.

Шешељ: Србија да одустане од ЕУ и окрене се БРИКС-у

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика Александар Шешељ оценио је на предизборној трибину у Нишу да Европска унија третира Србију као своју периферију и да би наша земља требало да одустане од европског пута.

Он сматра да су Србију на том путу увек чекала понижења и тврди да ће тако бити у будућности.

"Мислимо да је зрело у народу да се Србија окрене својој будућности", рекао је Шешељ и навео да би требало да се окрене Русији и Кини и да се придружи земљама БРИКС-а.

Вучевић, Вранеш и Гујон: Држава из године у годину повећава пензије

Кандидати на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Милош Вучевић, Љубица Вранеш и Арно Гујон, разговарали су са најстаријим суграђанима у Јужнобанатском округу и истакли да држава из године у годину повећава пензије, јер пензије морају да прате плате.

Вучевић се захвалио пензионерима на подршци, разумевању и љубави према отаџбини.

"Наши најстарији суграђани су нам показали шта значи крилатица, мисао, реченица 'Све за Србију и Србија ни за шта'", рекао је Вучевић у оквиру предизборне кампање.

Љубица Вранеш верује да су људи који имају визију за будућност Србије управо на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

"Желим свим срцем, знањем и способностима да допринесем бољем сутра свих грађана Србије и будућим генерацијама", истакла је Вранеш.

Гујон је још једном поновио да је дошао и остао у Србији јер је истински заволео Србију и српски народ.

"Ја сам један од вас и одавно се тако осећам. Србија је и моја отаџбина и зато желим да дам свој допринос за даљи напредак и развој земље. За даљи успех потребно нам је јединство, јединство нашег народа", нагласио је Гујон.

Вучевић: Чувамо мир, нећемо се одрећи националног ДНК

Србија чува мир и не жели и неће дозволити да буде увучена у неки нови светски конфликт, поручио је председник Српске напредне странке Милош Вучевић. Он је у интервјуу за "Политику" нагласио да је стратешко опредељење Србије да постане пуноправна чланица Европске уније, али и да наша земља није нити ће уводити санкције Руској Федерацији, као и да ће чувати партнерства с Кином, али и арапским светом, Индијом, Африком и обема Америкама.

"Водићемо суверену и мултивекторску спољну политику. Али, ако неко очекује да ћемо на том путу да се одрекнемо свог националног ДНК, онда се тај неко грдно вара", нагласио је Вучевић.

Истакао је да званични Београд креира своју политику према Косову и Метохији на принципима мира и одлучности, као и да држава Србија чини све што може да би очувала мир и омогућила сарадњу.

"Али исто тако, решени смо да заштитимо своје легитимне интересе и свој народ на Космету. Нисмо ми ти који изазивају нестабилност, то чине Курти и Приштина, па би њима морали и да се обрате западни партнери како би мир и стабилност на Балкану ипак били очувани", поручио је Вучевић, додајући да Србија никако неће допустити егзодус Срба, као и да ће увек помагати Републици Српској штитити је и бранити.

image