Србија и Балкан

Лајчак: Одвојени разговори с преговарачима Београда и Приштине

Специјални изасланик Европске уније истакао је и да је ЕУ спремна за проширење, односно да се унапреде европске интеграције Западног Балкана
Лајчак: Одвојени разговори с преговарачима Београда и Приштине© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се током протеклих дана у Бриселу, са својим тимом, припремао за предстојеће одвојене разговоре с главним преговарачима Београда и Приштине.

Лајчак је, у прегледу активности прошле недеље који је објавио на својој Фејсбук страници, навео да је имао отворену размену мишљења са члановима Одбора за евrопске послове немачког Бундестага, који су били у посети ЕУ.

"Разговарали смо о новом замаху за проширење ЕУ и обавестио сам их о стању у дијалогу и наредним корацима. Захвалан сам Немачкој на снажној подршци мом раду, њиховом ангажовању на Балкану и њиховом залагању за европску будућност читавог региона", истакао је Лајчак.

Навео је да је био позван да говори на панелу организованом у оквиру годишњег самита Пријатељи Европе – ЕУ – Западни Балкан у Бриселу.

"У свом обраћању нагласио сам да је први пут у последње време ЕУ спремна за проширење. Крајње је време да се искористи прилика да се европске интеграције Западног Балкана унапреде", нагласио је он.

Лајчак је, такође, написао да се састао с америчким амбасадором у Србији Кристофером Хилом.

"Увек је корисно упоредити белешке и планирати следеће кораке. Захвалан сам на одличној сарадњи ЕУ и САД на дијалогу", истакао је он.

image