Србија и Балкан

Случај "Тунел": Ни након три месеца није познато шта је све однето из суда у Подгорици

Према званичним подацима, у депоу је било на десетине хиљада предмета, углавном доказног материјала из бројних кривичних поступака
Случај "Тунел": Ни након три месеца није познато шта је све однето из суда у Подгорици© Pixabay

Шта је све однето из депоа подгоричког Вишег суда није до краја познато ни три месеца од како је у центру града откривен тунел који је водио од стана зграде у Његошевој 12 до судског депоа. Још се не зна ни ко су налогодавци и финансијери овог криминалног подухвата.

Председник Вишег суда Борис Савић потврдио је 12. септембра новинарима постојање тунела, који је званично откривен дан раније, пише РТЦГ.

Према званичним подацима, у депоу је било на десетине хиљада предмета. Углавном, ради се о доказном материјалу из бројних кривичних поступака. Верује се да је ту било и девет тона дроге, али и 400 комада оружја, као и бројна судска документа, укључујући и телефонске преписке између осумњичених мафијаша.

Након почетног изненађења, истражитељи су се брзо консолидовали, и починиоци су идентификовани. За провалу у судски депо осумњичено је четворо држављана Србије, за којима је расписана међународна потерница. Један од њих је у међувремену ухапшен у Шведској и чека се одлука о изручењу.

Истовремено, у Подгорици је ухапшено пет особа и одређен им је притвор.
Пописом који није сасвим окончан ни данас, откривено је да је из судског депоа нестало око 20 комада оружја и неки мобилни телефони. Подгоричко тужилаштво, које води поступак, слало је урегенције да судска комисија што пре оконча попис.

Није до краја познато ни ко су налогодавци, прст сумње уперен је према "кавачком клану" али јавност до данас није информисана је ли откривено нешто конкретније.

Ову невероватну провалу открили су службеници Вишег суда 11. септембра, и онда су обавестили полицију.

Отвор у депоу водио је, како је показала истрага, 35 метара дугим тунелом до стана у згради прекопута суда.

Тај стан је два месеца пре открића тунела изнајмљен Катарини Баћовић из Подгорице.

Њен идентитет полиција је касније открила, као и родбинску везу са управницом писарнице у Вишем суду. Званично, Баћовић је као разлог за изнајмљивање стана навела отварање салона венчаница.

Према тврдњама истражитеља, тунел су копали држављани Србије Вељко Марковић (32), Милан Марковић (53), Дејан Јовановић (30) и Владимир Ерић (32). Акцијом шведске полиције, Ерић је убрзо ухапшен.

Управа полиције је за њима расписала међународну потерницу 7. октобра.

Док су копачи из Србије још недоступни, црногорска полиција је 12. октобра ухапсила четири особе, међу којима и Баћовић. Остали су Марјан Вуљај, Ивица Пиперовић и Никола Милачић. Осим њих, ухапшен је и Предраг Миротић. По полицијским и наводима из тужилаштва, Миротићу се на терет ставља да је копачима пружао логистичку подршку током подземних радова.

Неки држављани Србије су одмах након откривања тунела напустили земљу у правцу Србије и Босне и Херцеговине. Из МУП-а РС порталу РТЦГ потврдили су да су обављене провере, али до данас на територији БиХ нико од њих није ухапшен.

До данас, питање одговорности за пропусте у сектору безбедности и како је ова операција могла да буде спроведена, а да службе не реагују, озбиљније није отварано.

image