Србија и Балкан

Додик: Мора се показати на делима ко је за ЕУ, а ко не

Они који одбијају договоре, јасно је какав став имају, поручио је председник Српске
Додик: Мора се показати на делима ко је за ЕУ, а ко не© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Охрабрујуће је чути да Брисел нема план "Б" за БиХ, али за БиХ то није довољно, јер управо они које Европа назива проевропским снагама код муслимана блокирају и план "А" и сваку могућу опцију која укључује договор, истакао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да то није коректан приступ и да се о европском путу не може само говорити.

"Мора се показати и на делима ко је за ЕУ, а ко не. Они који одбијају договоре, јасно је какав став имају", поручио је председник Српске на друштвеним мрежама.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац сматра да је пут БиХ ка ЕУ успорен због тога што неке структуре у Федерацији БиХ слушају шта каже амбасадор САД Мајкл Марфи или шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, при томе занемарујући трећу страну са којом треба преговарати.

"Та трећа страна је за Уставну БиХ и страна је која долази из Републике Српске", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да никаквих кретања у БиХ неће бити, ни под "диригентском палицом" америчког амбасадора или шефа Делегације ЕУ, него само у складу са Дејтонским споразумом.

Кошарац је указао на то да у БиХ постоје политичари који нису самостални и којима управљају одређени амбасадори, те да нигде у свету амбасадор не доноси Влади агенду са очекивањем његове земље да се нешто уради.

"Треба осамосталити политичаре. Мислим да ћемо се тада вратити слову Дејтона, договору два ентитета и три конститутивна народа. То је једина формула за БиХ, а не да неко од представника или међународних институција тражи партнерство у страним амбасадама како би имали политике дефинисане против ставова једног од конститутивних народа", рекао је Кошарац.

Он сматра да БиХ треба преговарати са европском делегацијом и реализовати спољнополитичке циљеве, а то је чланство у ЕУ, те додатну енергију усмерити на осамостаљивање домаћих политичара.

image