Србија и Балкан

РТ Балкан изборни специјал (4. ДЕО): Да ли подржавате борбу Додика за одбрану Републике Српске?

У сусрет изборима који ће бити одржани 17. децембра РТ Балкан је од представника најважнијих листа покушао да добије одговоре о свим важним политичким питањима
РТ Балкан изборни специјал (4. ДЕО): Да ли подржавате борбу Додика за одбрану Републике Српске?© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Предизборна кампања у Србији улази у завршницу, а до сада су је обележиле стандардне међусобне оптужбе опозиције и власти, неочекиване нове поделе међу прозападном опозицијом као и варнице у оквиру владајуће коалиције, па чак и еротски снимак једног од опозиционих политичара.

Због таквих дешавања, ставови странака о важним политичким питањима пали су у други план.

Данашње питање за представнике странака гласи: Да ли подржавате борбу Милорада Додика за одбрану Републике Српске?

Подржавам сваку борбу за одбрану Српске, с обзиром на то да ми је отац из Републике Српске и фамилија, каже за РТ Балкан функционер Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић.

"Морамо да сачувамо оно што је, ако ћемо искрено, крвљу стечено. Наш народ је дебелу цену платио да би Републику Српску добио и сачувао", напомиње Ђукановић.

Социјалистичка партија Србије чврсто стоји иза Републике Српске и њеног председника Додика, рекао је лидер те странке Ивица Дачић и нагласио да Српска никоме није поклоњена, већ је настала на борби српског народа и жртвама које је поднела.

"Многи данас говоре да су проблем Срби у БиХ и у Републици Српској али – не, проблем је ако се не поштује Дејтонски споразум и равноправност сва три народа – и српског и хрватског и бошњачког, и оба ентитета – и Републике Српске и муслиманско-хрватске федерације", рекао је Дачић.

Он је истакао да је БиХ настала у Дејтону, за то је гарант и Република Србија и "зато нико не сме да дира Републику Српску по Дејтонском споразуму".

За нас у Националном окупљању очување Републике Српске и њених уставних надлежности један је од најважнијих приоритета Србије, каже председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

"Сви напади на РС и њено руководство, које спроводи лажни Високи представник Кристијан Шмит уз асистенцију америчке и немачке амбасаде у Сарајеву, имају за циљ да се српске институције у потпуности развласте, а статус Републике Српске сведе на обичну географску одредницу, како би се она лакше ставила под контролу НАТО-а", указује она у изјави за РТ Балкан.

Додаје да ће државотворне снаге предвођене Националним окупљањем инсистирати на доследној примени Дејтонског споразума и пружити Републици Српској сву неопходну правну и дипломатску подршку у очувању њене војне неутралности и враћању насилно одузетих надлежности њеним институцијама.

"Иницираћемо резолуцију о непризнавању Кристијана Шмита за Високог представника и ускратити подршку свакоме ко за обављање своје функције нема мандат Савета безбедности УН. Српска република је једна од најдрагоценијих тековина мукотрпне борбе српског народа у новијој историји, и мора бити очувана. То је интерес читавог српског народа на Балкану, а Србија има највећу обавезу у одбрани РС", закључује Ђурђевић Стаменковски.

Нико од представника листе "Србија против насиља" није хтео да одговори на питања РТ Балкана, а први на листи Радомир Лазовић на наш позив рекао је да не зна шта је РТ Балкан.

Из осам странака окупљених у овај предизборни савез могли смо да чујемо какав став имају према Републици Српској и њеном председнику.

Један од представника ове листе Здравко Понош рекао је својевремено да је за Бањалуку главна адреса за решавање дисфункционалности БиХ у Сарајеву, а не у Београду.

Понош је недавно прозвао Додика речима да "не сме да дође код Вучића", али је врло брзо добио одговор председника Републике Српске.

"Ја на листи 'Србија против насиља' видим многе који мисле да је Република Српска ексцес, да не треба да постоји. Они нама нису политички противници, они су нама непријатељи. Можете мислити шта би било са нама да такви људи дођу на власт", рекао је Додик.

Уколико Србија прихвати и до краја спроведе француско-немачки споразум, након тога ће на ред доћи управо Република Српска, упозорава шеф кабинета лидера Новог ДСС-а Здравко Веселинов. 

"Скоро 30 година, тзв. међународна заједница, оличена у западном делу света, покушава да редефинише и промени оно што је договорено у Дејтону, умањи овлашћења Републике Српске и дефинитивно је укине. То неће проћи и управо због тога подржавамо оправдану борбу Милорада Додика да сачува Републику Српску и учинићемо све да у тој борби помогнемо", поручује Веселинов у изјави за РТ Балкан.

Република Српска је највећа српска победа у последњих сто година, и њен опстанак и развој би за нас требало да буду једнако важни као да се ради о самој Србији, каже представник листе "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" Александар Павић.

"Није овде реч о Додику као таквом, већ о Додику као политичару који се издвојио у свом залагању за одбрану Републике Српске од спољних, заправо западних притисака и напада усмерених на њено укидање или обесмишљавање. И више од тога – Додику као политичару који показује другим српским политичарима да је сасвим могуће задржати достојанство и одупрети се западној ароганцији и неоколонијализму, чак и ако немаш пуни суверенитет, војску и обавештајни апарат", указује Павић.

Додаје да је Република Српска тренутно најсрпскија српска државна творевина, и сама та чињеница већ представља довољно јак разлог да се она брани и максимално подржава.

"Добробит Републике Српске једноставно не треба раздвајати од добробити саме Србије. Ми смо исти народ, раздвојен вештачком авнојевском границом за коју нико никад није гласао. А политички Запад нема права да се позива на авнојевске границе, пошто их крши признањем лажне државе Косово. Ми подржавамо изворни Дејтонски мировни споразум, али је питање колико ће још дуго било ко моћи да се кредибилно позива на њега, с обзиром да западне силе предвођене САД покушавају да га на све начине дерогирају, сада чак и преко лажног 'високог представника', којег не признају ни Бања Лука, ни Москва, ни Пекинг. Том одабраном друштву треба да се прикључи и Београд, и заправо је срамота што ми у томе нисмо предњачили", закључује Павић.

За Народну странку је српски народ један и недељив, без обзира где живи, и сматрамо да држава Србија као матица има одговорност да га штити и подржава, каже лидер ове партије Вук Јеремић.

"Питање Републике Српске је повезано и са француско-немачким ултиматумом, иако то можда није свима очигледно. Ако би Србија попустила под притиском и признала независност своје јужне покрајине, сигурно би уследили нови ултиматуми, а први следећи би се односио на Републику Српску. У Београду би се врло брзо нашао 'француско-немачки план 2', којим би се тражила подршка за ревизију Дејтонског споразума. То је за Народну странку неприхватљиво", напомиње Јеремић у изјави за РТ Балкан.

Српска радикална странка није одувек била на страни политике Милорада Додика, каже за РТ Балкан функционерка СРС-а Вјерица Радета и напомиње да је Додик био први политичар Србин који је јавно рекао да Војислава Шешеља треба изручити Хашком трибуналу.

"Ми смо више пута показали да су нам српски национални интереси испред свега и, без обзира да ли се неко нама замерио, увек подржавамо онога ко се бори за остварење тих интереса. Милорад Додик храбро  брани Републику Српску, бори се против насртаја да је утопе у унитарну Босну и Херцеговину и бескомпромисно успоставља линије преко којих се не прелази. У томе има пуну подршку Српске радикалне странке", поручује Радета.

Апсолутно стојимо уз све Србе који предвођени Председником Републике Српске Милорадом Додиком бране Републику Српску, каже посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски за РТ Балкан.

"Српски народ је напокон схватио да само политички обједињен идејом Александра Вулина о стварању 'Српског света', може опстати у овим тешким и изазовним временима", поручује Комленски.

У уторак у наставку изборног специјала сазнаћете шта су странке одговориле на питање: Да ли се у Сребреници догодио геноцид?

image