Србија и Балкан

Пуповац: Зашто је прећутан геноцид почињен над Србима у Јасеновцу

Тај злочин геноцида био је ординаран злочин НДХ и остваривао се свим средствима: екстерминацијом, присилном експатријацијом и присилном асимилацијом, рекао је председник Српског народног већа
Пуповац: Зашто је прећутан геноцид почињен над Србима у ЈасеновцуGetty © © Miso Lisanin

Председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац реаговао је на изјаву Министарства културе и медија у хрватском недељнику "Национал", да је врло грубим ревизионистичким чином прећутало "злочин геноцида почињен над Србима за време усташке творевине Независне Државе Хрватске".

Министарство културе и медија, које води минстарка Нина Обуљен Коржинек, на питање "Национала" везано за текст око прећуткивања предлога Међународног савеза за сећање на Холокауст (ИХРА), којим Хрватска председава, да се Јасеновац уврсти на листу Унеска, у одговору се бавило искључиво о "очувању места страдања, места Холокауста над Јеврејима, геноцида над Ромима и масовних злочина трајна сведочанства злочина из прошлости и трајна успомена на њихове жртве".

Очито је да је у изјави Министарство у најмању руку пропустило да спомене геноцид над Србима почињен у усташком логору смрти Јасеновац, а није Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима, премда је управо број убијених Срба на том усташком стратишту доминантан.

"Изјава Министарства културе и медија недељнику 'Национал' представља веома груб ревизионистички чин зато што се у њој прећуткује злочин геноцида почињен над Србима за време усташке творевине Независне Државе Хрватске. Тај злочин геноцида био је ординаран злочин НДХ и остваривао се свим средствима: екстерминацијом, присилном експатријацијом и присилном асимилацијом", навео је Пуповац.

"Шокирани смо могућношћу да се оваква изјава упути јавности у било које време, а нарочито у време председавања ИХРА-ом и у расправи о препорукама њеног експертског тима. Уздамо се у то да је реч о грешци појединаца, а не институције и да ће институција ту грешку исправити и овде и на другим местима које овде нећемо спомињати", додао је он.

У "Националу" пише да је стручна група ИХРА-е 9. јуна неформално посетила Спомен подручје и препоручила развијање путујуће изложбе историје логора Јасеновац, израду сигнализације до споменика, обезбеђивање додатног запошљавања и одрживог финансирања музејских едукатора, законску регулативу, оснивање одбора међународних стручњака који би се бавили Јасеновцем као и модернизацију изложбе.

ИХРА је, на крају 14. јуна, препоручила да "хрватско Министарство културе потпомогне и предводи постизање консензуса о новој сталној поставки", као и да се у цели процес, подршком и разменом најбољих пракси, укључе "партнерске институције широм света".

"Препоруке неформалне ад хок групе експерата ИХРА-е", наводи се у одговору "Националу" портпаролке Министарства Ренате Маргаретић Урлић, "представљају необвезујући интерни документ ИХРА-е".

Коментар који је о препорукама ИХРА-е "Националу" дао директор Спомен подручја Јасеновац Иво Пејаковић демантује неке важне тврдње из одговора портпаролке Министарства културе и медија, пише портал хрватског недељника "Новости" цитирајући "Национал", пре свега део да "препоруке које је Влада прихватила спроводи Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац".

На питање "Национала" да ли је Спомен подручје комуницирало са Министарством о спровођењу препорука и да ли је добило упутства и налог да их спроведе, Пејаковић је рекао да су разговарали, али нису добили никакву упутства или налог".

image