Србија и Балкан

Држављани Србије гласаће у 35 земаља, у четири већ данас

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице, а због временске разлике у САД, Канади, Португалији и Уједињеном Краљевству гласаће се већ данас
Држављани Србије гласаће у 35 земаља, у четири већ данас© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Држављани Србије који живе у иностранству на изборима заказаним за 17. децембар имаће прилику да гласају у 35 земаља на 81 бирачком месту, а због временске разлике у САД, Канади, Португалији и Уједињеном Краљевству гласаће већ данас.

Републичка изборна комисија је донела одлуку да се због разлике у временским зонама у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, од 7.00 до 20 часова, док ће на свим осталим бирачким местима бити организовано 17. децембра у истом периоду.

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице.

За народне посланике у Скупштини Србије моћи ће да гласају на рекордном 81 бирачком месту у иностранству, највише од 2004. године када је припадницима дијаспоре омогућено да гласају у иностранству. Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско-конзуларним представништвима.

На северноамеричком континенту гласаће се на шест места, на једном у Африци и једном на Новом Зеланду.

У САД ће бити отворена три места - у амбасади у Вашингтону, и конзулатима у Чикагу и Њујорку, а у Канади у Ванкуверу, Отави и Торонту. На Новом Зеланду гласаће се на Вајтклиф колеџу у Окленду, у Централноафричкој Републици у граду Бангуи у бази "Морава".

Највише бирачких места, 19 биће отворено у БиХ, затим у Немачкој шест и по пет у Аустрији и Италији.

Више од трећине бирачких места биће отворено у земљама бивше СФРЈ.

У БИХ ће се гласати у Сарајеву, у Бањалуци и Бијељини на два места, у Мостару, Требињу, Бијељини, Вишеграду, Братунцу, Добоју, Зворнику, Брањеву, насељу Лопаре, Руду, Приједору, Мркоњић Граду, Палама и Новом Горажду. У Црној Гори гласаће се у Подгорици, Беранама, Херцег Новом и Сутомору.

У Северној Македонији гласаће се у амбасади у Скопљу и Клубу резервних војних официра у Куманову. У Хрватској у Загребу и Вуковару, а у Словенији у Љубљани.

Српска дијапора ће моћи да изађе на изборе и у Швајцарској и то у Берну, Цириху, Женеви и Лугану. По два бирачка места биће отворена и у Русији - у Москви и Сочију, у Француској у Стразбуру и Паризу, а у Шведској - у Стокхолму и Малмеу.
У Италији ће се гласати у Милану, Трсту, Вићенци и Валдању.

У Немачкој ће за гласаче бити отворена места у амбасади у Берлину и конзулатима у Дизелдорфу, Минхену, Франкфурту, Хамбургу и Штутгарту.

У Аустрији ће држављани Србије моћи да гласају на три изборна места у амбасади у Бечу и на по једном у конзулатима у Линцу и Салцбургу.

У Белгији ће бити отворено једно бирачко место, као и у Бугарској, Данској, на Кипру, Малти, у Либану, Луксембургу, Мађарској, Португалу, Норвешкој, Румунији, Словачкој, Турској, у УАЕ (Абу Даби), УК, Финској, Холандији и Шпанији.

Резулати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

image
VV inauguration
banner