Србија и Балкан

Петковић: Пројектом бесплатне правне помоћи ЕУ шаље јасну поруку Приштини

Kaда иза оваквог пројекта стоји ЕУ, у Приштини се не понашају онако бахато како се генерално понашају према Србима, већ морају да имају неку врсту резерве, каже Петар Петковић
Петковић: Пројектом бесплатне правне помоћи ЕУ шаље јасну поруку Приштини© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је, на завршној Конференцији пројекта бесплатне правне помоћи, поручио да је питање имовине неприкосновено људско право и да када иза таквог пројекта стоји Европска унија, то значи да и Брисел шаље јасну поруку Приштини.

"Када је реч о Пројекту бесплатне правне помоћи, морам да кажем да је то један од ретких пројеката који показује хуманости и с тим у вези желео бих да захвалим делегацији ЕУ у Србији и господину Емануелу Жиофреу, који добро разуме потребу једног оваквог пројекта", рекао је Петковић.

Он је навео да, захваљујући том пројекту и његовом дугогодишњем финансирању, сви у тиму бесплатне правне помоћи, на челу са тим лидером Радошем Дабетићем, као и свим адвокатима, по целом Косову и Метохији, пред приштинским правосуђем, боре се неустрашиво, за сваку стопу српске земље, сваки квадрат стана и свега онога што је узурпирано од стране Приштине и, како је додао, у томе успевају.

"Од 6.600 клијената, колико се јавило од почетка постојања овог пројекта, преко 3.000 је позитивно решено, а то је велика ствар и хвала ЕУ на томе, што је препознала значај једног оваквог пројекта", рекао је Петковић.

Питање имовине је, према његовим речима, неприкосновено људско право.

"И када иза таквог једног пројекта стоји ЕУ, у Приштини се онда не понашају онако бахато како се генерално понашају према Србима, већ морају да имају неку врсту резерве, јер иза тог пројекта стоји ЕУ, која између осталог шаље и јасну поруку да је приватна имовина неприкосновена, да је светиња", истакао је Петковић.

Он је оценио да је значајно да се и даље настави са овим пројектом и додао је да се наставља са новим пројектним циклусом у наредне две године.

"То је важно и због тога да би и адвокати могли да наставе са својим пуномоћјима и заступањем својих клијената пред приштинским правосуђима, јер знате, у питању су многи поступци који су покренути и ту је постојало и додатно разумевање господина Жиофреаа у тренутку када је пројекат требао да застане, Европска унија је помогла да се он настави", навео је Петковић.

Он је напоменуо и да му је драго да заједнички учествују у једном овако важном и значајном пројекту који, према његовим речима, даје наду Србима на Косову и Метохији да су њихова права и живот на КиМ, поред свих проблема и изазова, ипак могући.

На Конференцији пројекта "Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно расељених лица, избеглица и повратника" представљени су резултати петогодишњег трајања овог пројекта који је реализован уз подршку Европске уније и Канцеларије за Косово и Метохију.

Поред директора Канцеларије за КиМ, на конференцији су учествовали и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, комесар за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и вођа пројектног тима Радош Дабетић.

image