Србија и Балкан

Данас је њихов дан: Спасиоци из Српско-руског хуманитарног центра задужили читав регион

Редитељ Емир Кустурица каже за РТ Балкан да је права срећа што су руски ватрогасци-спасиоци били у Србији када се догодио пожар на Тари, иначе би Мокра гора изгорела
Данас је њихов дан: Спасиоци из Српско-руског хуманитарног центра задужили читав регионwww.globallookpress.com © EMERCOM of Russia/via Globallookpress.com

Дан спасилаца у Руској Федерацији обележава се данас, а прослављају га и руски спасиоци ангажовани у Српско-руском хуманитарном центру (СРХЦ) у Нишу, јединственој хуманитарној организацији за помоћ у ванредним ситуацијама.

Међу њима су искусни спасиоци, ватрогасци, алпинисти, планинари, лекари...

Спасилац Министарства за ванредне ситуације Русије и инструктор у Српско-руском хуманитарном центру Леонид Радун честитао је празник колегама. 

"Позив спасиоца често је повезан са различитим ризицима и изазовима, али без обзира на све, наша је част и наш је дуг да помогнемо братском српском народу", поручио је за РТ Балкан Леонид Радун.

О херојству и способностима руских спасилаца прича се нашироко, највише у оним подручјима где су помогли када је било најпотребније. А они стигну свугде, када год је невоља и међу првима притекну у помоћ. СРХЦ је више пута учествовао у акцијама гашења пожара и пружању хуманитарне помоћи не само широм Србије, већ и у Босни и Херцеговини, Словенији, Албанији...

Храбри и пожртвовани

Редитељ Емир Кустурица каже за РТ Балкан да је права срећа што су руски ватрогасци-спасиоци били у Србији када се догодио пожар на Тари, иначе би изгорела Мокра гора.

"Да њих није било Мокра гора би изгорела или би бар две трећине шуме нестало", истиче Кустурица, додајући: "Они су за два дана, кроз осам или десет налета успели да угасе пожар. Спасили су шуму од оних који су је запалили, како би могли да копају никл. Брзом реакцијом Мокра гора је спасена."

Најнаграђиванији српски редитељ каже да су руски спасиоци показали највећи степен храбрости.

Кустурица истиче да су у сарадњи са српским ватрогасцима руске колеге учиниле велику ствар, а да су и српски ватрогасци показали велику спремност, будући да је терен неприступачан, уз бројне отежавајуће услове.  

"Када су били пожари у Грчкој, пилот који се превише приближио ватри при гашењу пожара је настрадао, то је јако опасно. Они из тих авиона гасе пожаре и владају тиме, али по њихов живот увек постоји ризик. У налетима над Мокром гором се показало да су изузетно вешти", наглашава двоструки добитник канске "Златне палме" исказујући дубоку захвалност спасиоцима из Српско-руског хуманитарног центра што су спасили Мокру гору.

Чучковић: Обреновчани памте руске спасиоце

Још један светли пример храбрости и пожртвованости спасилаца из овог центра је и 2014. када су Србију, а највише Обреновац погодиле поплаве, а руски спасиоци међу првима су притекли у помоћ.

Због ових поплава из Обреновца је евакуисано готово 8.000 људи, а материјална штета нанета временском непогодом била је огромна. 

Мирослав Чучковић, који је у то време био председник општине Обреновац, каже за РТ Балкан да су грађани знали шта долазак руских спасилаца значи, као и да им је то улило наду.

"Када се Обреновчани сете тих немилих догађаја прва мисао која им падне на памет су храбри припадници Српско-руског хуманитарног центра који су у Обреновац стигли са адекватном опремом и у великом броју", указује Чучковић. 

Највеће задовољство је било, наводи Чучковић, када су на годишњицу мајских поплава имали прилику да угосте спасиоце из центра и да мимо акције спасавања и тих дејстава разговарају са њима.

"Када смо их угостили на годишњицу поплава, 2015. године и поразговарали са њима - сви смо схватили о каквим се херојима ради. Годину дана раније имали смо прилике да гледамо како дејствују и на најудаљенијим местима где је водена стихија удаљена више десетина метара од сувог дела, а они су тамо одлазили десантним чамцем и извлачили људе", присећа се Чучковић. 

Он истиче да су руски спасиоци у потпуности координисали са српским службама и поступали онако како су прописивали надлежни из српских служби под чијом командом су били сви спасиоци који су долазили.

"Водени таласи су досезали неколико метара, људи су бежали на кровове кућа, а у насељима попут 'Браће Југовић' и кровови су потапани. Свако ко је тих дана био у Обреновцу и учествовао у акцији спасавања био је апсолутно животно угрожен, то је била природна катастрофа светских размера", указује наш саговорник. 

Тада се, према речима некадашњег председника општине међу грађанима Обреновца могло чути: "Руси долазе, Руси ће нас спасити".

image