Свет

"За шта да се борим?": Украјинци не желе да се врате у домовину и придруже се украјинској војсци

Мушкарци од 18 до 60 година моћи ће да замене пасоше само у Украјини, што значи да ће морати да путују у земљу и ризикују да буду послати на фронт, пише британски "Телеграф"
"За шта да се борим?": Украјинци не желе да се врате у домовину и придруже се украјинској војсци© Photo by Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Кијев је усвојио контроверзни закон којим се ускраћују конзуларне услуге војно способним сународницима који се налазе у иностранству, пише "Телеграф".

Лист је разговарао с неколико Украјинаца који живе и раде у ЕУ, а који су рекли да су љути због одлуке владе и признали да не планирају да се врате у своју земљу јер не желе да буду мобилисани.

Мушкарци од 18 до 60 година моћи ће да замене пасоше само у Украјини, што значи да ће морати да путују у домовину и ризикују да буду послати на фронт, пише "Телеграф".

"То је неправедан закон. И сви моји украјински пријатељи из Чешке, Луцка и Кијева мисле тако. Нико није њиме задовољан. Са оваквим законима држава нас окреће против себе. Добићемо држављанство у другим земљама", рекао је један од саговорника.

Саговорници британског листа наводе да не виде зашто би се борили.

"Људи се неће вратити. Што дуже траје рат, што се више таквих закона доноси, више људи мрзи Украјину и власт. Зашто бих се вратио да се борим? За шта? Зашто власт није водила рачуна о особама које су отишле из земље попут мене пре рата?", реторички је упитао човек.

"Сваким даном имамо све мање територије и све мање људи. Неки су убијени, други су препливали Тису да побегну", закључио је он.

image