Србија и Балкан

Измењена Уредба о енергетски угроженом купцу: Како до мањих рачуна за струју, гас и грејање?

Многим грађанима је све теже да плаћају рачуне због поскупљења струје и гаса, али и даље је мало оних који су се пријавили за попусте које држава даје
Измењена Уредба о енергетски угроженом купцу: Како до мањих рачуна за струју, гас и грејање?Getty © Sean Gallup / Staff

Влада Србије је усвојила измене Уредбе о енергетски угроженом купцу, а оне се односе на пензионере са најнижим примањима.

Право на умањене рачуне за електричну и топлотну енергију, као и за гас од јануара ће имати најстарији грађани чије пензије нису веће од 24.987,67 динара, док је претходним прописом тај праг био 21.766,26 динара.

Ранијом изменом Уредбе у октобру, Влада Србије је омогућила да пензионери који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, са најнижим примањима, имају право на додатно умањење рачуна у износу од 1.000 динара током грејне сезоне.

Тада је омогућено и да се право на умањење рачуна стиче по службеној дужности, кроз размену података између надлежних институција, што значи да пензионери који имају најмања месечна примања не морају да се пријављују, већ да ће им рачуни аутоматски бити умањени.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла да је након те измене Уредбе око 87.000 пензионера остварило право на умањење рачуна, док је пре тога укупно само 72.000 грађана из свих категорија на које се олакшице односе имало статус енергетски угроженог купца. Надлежни су раније проценили да у Србији око 190.000 грађана има право на ову субвенцију, али да повластице користи тек сваки трећи.

Осим пензионера, умањење рачуна могу добити и примаоци социјалне помоћи, родитељског додатка, туђе неге и помоћи, али и друге породице у зависности од прихода и броја чланова, али и на основу здравственог стања члана домаћинства.

Многим грађанима је све теже да плаћају рачуне због поскупљења струје и гаса, али и даље је мало оних који су се пријавили за попусте које држава даје. У локалним самоуправама кажу да је интересовање веће него раније, али напомињу да повластице и даље има мали број социјално угрожених домаћинстава. По свему судећи, некима је компликована процедура, а многи не знају да имају право на умањење рачуна.

"Потрошачима који су због свог социјално-економског статуса иначе угрожени много значи сваки киловат, нарочито после неколико поскупљења енергената у претходном периоду. То је добра мера, али је проблем што грађани и даље нису довољно добро информисани, како могу остварити своја права, који је поступак и ко је надлежан. Треба радити на информисању потрошача генерално о тим предностима и самом поступку остваривања њихових права у складу са том Уредбом", каже за РТ Балкан Младен Алфировић, правник и стручњак за права потрошача.

Из Министарства рударства и енергетике наводе да је ове године повећан износ буџетских средстава за заштиту енергетски угрожених грађана са 1,3 милијарде динара на четири милијарде динара.

Ове године је право на добијање статуса угроженог купца проширено на примаоце увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, а омогућено је и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца.

За одређивање укупног месечног прихода домаћинства узимају се у обзир сва примања и приходи појединца и породице, тако да за домаћинства са једним чланом износе до 23.225,54 динара, за породице са четири члана 63.982,27 динара, за домаћинства са шест чланова до 91.153,43 динара, за она са више од шест чланова за сваког додатног члана додаје се 13.585,58 динара.
Угрожени грађани захтеве подносе општинама и градовима у месту пребивалишта, а локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достави енергетском снабдевачу сваког месеца.

Колико рачун може бити мањи?

Овај статус, у зависности од броја чланова домаћинства, омогућава бесплатних најмање 120, а највише 250 киловат-сати месечно струје, од 359 до 770 кубика гаса у грејној сезони или од 40 до 60 посто умањења рачуна за даљинско грејање.

Енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију за једночлано домаћинство до 120 киловат-часова месечно, за двочлано и трочлано до 160 киловат-часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 200 киловат-часова месечно и за шесточлано и веће домаћинство до 250 киловат-часова месечно.

Енергетски угрожена домаћинства која користе природни гас за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар могу рачунати на попуст за потрошњу код једночланог домаћинства до 359 киловат-часова месечно, за двочлано и трочлано домаћинство до 462 киловат-часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 616 киловат-часова и за шесточлано и веће домаћинство до 770 киловат-часова месечно.

За испоручену топлотну енергију умањање месечног рачуна је за једночлано домаћинство 60 процената, за двочлано и трочлано домаћинство 50 одсто, за четворочлано и петочлано домаћинство 45 процената и за шесточлано и веће домаћинство 40 процената месечног рачуна.

Право на умањење рачуна може се остварити без обзира на претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију.

image