Економија

РТ Балкан истражује: Како до умањеног рачуна за струју?

Право на попуст се може остварити на више начина. Повластице имају редовне платише, они који рационално троше електричну енергију и потрошачи у категорији енергетски угроженог купца
РТ Балкан истражује: Како до умањеног рачуна за струју?Getty © Christopher Furlong

Око 72.000 домаћинстава се до сада пријавило за статус енергетски угроженог купца, како би умањили рачуне за утрошену електричну енергију, гас или даљинско грејање за чак 50 одсто. То је тек сваки трећи од 190.000 грађана Србије који имају право на повлашћену цену енергената.

Осим ове олакшице која је намењена најсиромашнијима, већ годинама постоји попуст од пет одсто који важи за све грађане који редовно плаћају месечне рачуне за струју. Ту је и рационална потрошња, која домаћинству омогућава да преполови издатке, а и субвенције државе за замену столарије и изолацију објеката потрошачима дугорочно осигуравају значајне уштеде. Стручњаци из енергетског сектора напомињу да су сада те процедуре поједностављене.

Поједностављене процедуре, биће и критеријуми 

Из "Електропривреде Србије" за РТ Балкан кажу да је за расписивање услова и критеријума за стицање статуса енергетски угроженог купца надлежно Министарство рударства и енергетике, док се захтев подноси локалној самоуправи.

"Према последњим подацима у септембру је 71.344 корисника остварило тај статус. Појединачно највећи број купаца, је са подручја ужичког округа где их се пријавило 5.785, следи Нови Пазар са 5.503, док је 5.416 са подручја општине Сомбор", навели су из ЕПС-а и додали да немају податке о основу стицања статуса енергетски угроженог купца.

Министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић недавно је изјавила да је буџетом за 2023. годину опредељено три пута више новца за енергетски угрожене купце у односу на претходне године.

"Оно што је најважније, процедура је максимално поједностављена, тако да је довољно предати само један папир, односно захтев у којем се изјашњавају за који вид енергије желе да искористе олакшице. Информативна кампања је дала резултате, али апелујем на општине и градове да помогну грађанима у процесу пријављивања. Статус се остварује аутоматски ако се захтев преда надлежном органу у јединици локалне самоуправе", објаснила је ресорна министарка.

Ђедовић је додала да су критеријуми ове године проширени како би се обухватио и већи број сеоских домаћинстава, као и да ће критеријуми бити додатно снижени како би се пријавио још већи број грађана.

"Попуст се обрачунава на задужење за електричну енергију умањено за ставке обрачунска снага и трошак гарантованог снабдевача", додали су из ЕПС-а.

Услови за доделу статуса енергетски угроженог купца

Иначе, да би се доказало да сте угрожен купац гледају се материјални положај, односно укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства, имовно стање, остварено право на новчану социјалну помоћ или дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, као и здравствено стање члана домаћинства.

"За одређивање укупног месечног прихода домаћинства узимају се у обзир сва примања и приходи појединца и породице, тако да за домаћинства са једним чланом износе до 22.570,98 динара, а за домаћинства са шест чланова до 88.584,48 динара, за она са више од шест чланова за сваког додатног члана додаје се 13.202,70 динара", наводи се у уредби.

Када је имовно стање у питању, уредбом је дефинисано као услов да домаћинство не поседује другу стамбену јединицу осим оне максималне површине која одговара броју чланова домаћинства.

Укупна површина стамбеног простора може да буде за једночлано домаћинство до 40 квадрата, за двочлано до 58, за трочлано до 66, за четворочлано до 74, за петочлано до 87, а за шесточлано и веће домаћинство до 96 квадрата. Сеоско домаћинство може да стекне статус енергетски угроженог купца без обзира на површину те стамбене јединице.

Повластица на основу здравственог стања стиче се ако члан домаћинства користи медицинске апарате или уређаје неопходне за одржавање здравља, за чији рад је потребно напајање из електромреже и коме обуставом испоруке струје може бити угрожен живот или здравље.

Рационална потрошња за мање рачуне

Попусти се могу остварити и рационалном потрошњом, а министарка Ђедовић Хандановић објаснила је принцип по коме програм функционише.

"Ако смање потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године, потрошачи ће добити умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци. Попуст од пет одсто ће се обрачунавати домаћинствима уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године", навела је министарка за РТС.

Електричар Љубомир Вукомановић за РТ Балкан каже да приликом избора новог уређаја треба обратити пажњу на функционалност, енергетску ефикасност, величину, ознаку енергетског разреда и просечне потрошње уређаја.

"Скала енергетских разреда исказана је словима од А до Г, тако да су најефикаснији они са ознакама: ААА, АА, А и Б, а паметан избор је куповина уређаја са ознаком 'енергетске звездице'",  каже електричар.

Додаје да треба паметно користити те уређаје, тако да фрижидер ради на температури од три до пет степени Целзијуса. Напомиње да треба избегавати учестало отварање врата фрижидера, стављање топлих посуда у њега, постављање поред било каквог извора топлоте и додаје да је пожељно уклањати наслаге леда или бирати апарате са самоотапајућом опцијом.

Код машине за прање веша или судова, треба бирати економичне програме и средства за прање на нижим температурама и треба их укључивати само када су бубањ или судомашина пуни.

"Било би добро и редовно чистити филтер, проверавати количину соли и хигијену унутрашњости уређаја и каменца на осигурачу", додаје Вукомановић.

Код бојлера, осим што је штедљивије укључити га ноћу када је цена електричне енергије и до четири пута нижа, било би добро температуру држати између 50 и 60 степени.

Када је грејање у питању, електричар каже да термоакомулациона пећ најмање кошта.

"Акумулира се топлота у јефтиној тарифи, а потом емитује током дана. Исто је и са сијалицама, ЛЕД сијалице троше мање струје и имају дужи век трајања, у просеку од 15.000 до чак 25.000 радних сати. Нема ни ограниченог броја паљења и гашења, нити проблема са напоном", набраја електричар.

Савети за употребу шпорета су да се кува у посуди која одговара величини рингле, са поклопцем на шерпи и да се избегава често отварање рерне.

"Ако можете, бирајте мултифункционалну рерну којом се штеди и 25 до 30 одсто електричне енергије", додаје он Вукомановић.

image