Србија и Балкан

Вучић: Притисак на Србију због Русије биће још јачи

Председник Србије каже да је пред државом тешких шест месеци, очекује јаке притиске по питању Косова и Метохије и Русије
Вучић: Притисак на Србију због Русије биће још јачи© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће изборни процес у Србији бити окончан у наредних 10 до 12 дана, након још једног круга понављања избора 2. јануара.

"Ми још рачунамо количник, али чини нам се да 700-800 гласова недостаје за још један мандат за листу Србија не сме да стане. Ако будемо имали шансе, борићемо се за тај 130. мандат. После тога иду разговори за формирање владе, када се прогласе резултати имамо могућност за консултације, посебно после проглашења, односно верификације мандата и тада разговарам са свим изборним листама, са онима који хоће, наравно, и они који ме убеде да су направили већину, да имају већину за мандатара и кога хоће за мандатара, предлажем Народној скупштини тог мандатара и то је то", казао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Када је реч о Београду, истиче да је другачија ситуација јер већина није јасна, да листа Београд не сме да стане има 49 мандата, а листа Србија против насиља 43.

"Седам мандата има Милош Јовановић, шест мандата Бранимир Несторовић, пет мандата Ивица Дачић. Нама са Дачићем фали један до нерешеног, а два до апсолутне већине. Зависи од Бранимира Несторовића, ако он жели нове изборе, ићи ће се на нове изборе. Али народ је тај који увек одсвира крај", додао је Вучић.

Он је истакао да ће просечна плата у Србији за годину и по дана бити 1.000 евра, а да смо некада "маштали од 500 евра".

Притисци због КиМ и Русије

"За нас ће период од наредних шест месеци бити ужасно тежак. Имате изборе у Русији 17. марта, повећаваће се притисак на нас. Биће још жешћи притисак света на оне који имају било какве односе са Русијом, а Србија их није рушила, због чега смо платили високу цену", нагласио је Вучић.

Он је додао да очекује и велике притиске око Косова и Метохије.

Према његовим речима, "суштина свега је да морају да реше косовски проблем пре него што уђу у разговоре око Украјине". 

"Наш одговор биће јасан, неће моћи да се тумачи овако или онако, то сам свима рекао, од Шолца до Макрона. Очекујем притиске у јануару и фебруару јер ће тада бити пик кампање око избора за Европски парламент. Тада ће и сваки од ових који мрзи Србију од Шидара до Грошеља, да се нађе паметан, да нам соли памет о Србији, руска губернија, колонија, избори овакви, нема демократије, нема овога... Ваљда мисле да ће тако да добију неки албански глас више или не знам већ шта, јер то су све иначе људи који не подржавају само независно Косово, већ су изразити албански лобисти. Само то људи у Србији треба да знају", објаснио је.

На питање о честитки коју му је поводом празника упутио председник Русије Владимир Путин каже - "Коме да честита, Шолцу? Честитао је празнике Виктору Орбану и мени. Србија је једина земља која му није увела санкције, коме другом да честита? Не живим за честитке. У политици живим за то шта ће да се прича за 20, 30 година".

Повећана популарност листе Србија не сме да стане због насиља на улицама

Председник Србије рекао је да су поновљени избори показали пораст популарност листе "Србија не сме да стане" и пад популарности "Србија против насиља", због насиља које се видело на протестима у Београду.

"Народ је тај који увек одсвира крај. Они који дубински прате изборе могли су да виде једну правилност свуда и у апсолутним бројевима и да тамо где није била драматично мања излазност, повећана је популарност листе Србија не сме да стане, а смањена популарност листе Србија против насиља. Управо мислим због насиља које су примењивали на улицама Београда, а то људи не желе, то људи у Србији неће да виде", додао је.

Према његовим речима, због понашања опозиције приметна је велика штета у туристичком смислу, јер су хотели у Београду празни.

Он је додао да међу малим политичким партијама постоји одређени број талентованих људи који напредују у свом политичком знању и да би многе волео да види у редовима Српске напредне странке.

Грађани су рекли своје

Он је поручио да је "политичка криза заустављена на бирачким местима".

"Политичка криза је заустављена на бирачким местима, грађани су рекли своје. Опозиција нема политику, легитимитет ни народ иза себе, њих 15 заједно са једном листом имају 23 одсто гласова. Можете све да урадите као из приручника, али неће вам проћи ако немате народ иза себе. То видите и осетите. Народ то решава на изборима, убацујући папириће у кутију. Ово све је само њихов покушај да избегну сопствену одговорност за лош резултат. Сад се ујединило и кусо и репато", казао је Вучић и додао да је власт "и те како смењива".

О немирима на улицама Београда прошле недеље, рекао је "да су сви они знали да се то спрема".

"Стигао налог са тајкунске ТВ, да се помере камере с улаза да људи обаве посао. То цели град прича, и њихови новинари и политичари. Ја кажем људима да не верујем, и говоре ми да имају јасну дојаву да ће то да раде. Наша је обавеза да чувамо инситуције", додао је Вучић.

Када је реч о студентима који су на протестима тражили отварање бирачког списка, каже да је "проблем што су ти људи толико необавештени, да не знају да је бирачки списак доступан".

Он се запосленима у Министарству државне управе и локалне самоуправе извинио због протеста који је одржан испред те институције, и насиља које се догодило том приликом.

Вучић је даље поручио да држава више неће дозволити да мали број људи на протестима понижава и физички малтретира грађане и да ће сви који то буду покушали бити оштро санкционисани.

"Ово је покушај понижавања обичних нормалних људи који раде свој посао службенички, који га раде поштено, за невелику плату", рекао је Вучић.

Он је навео да су окупљени мислили "како су јаки у чопору и ударали људе из обезбеђења министарства, који су избегавали сукоб".

"У чопору се осећају много јаки, па мисле да имају право да ударе свакога. Али да женама не дозволите да изађу, мајкама да оду кући својој деци да направе ручак, било коме, да забрањујете некоме где ће и како ће да се креће јер сте тако смислили да то можете", рекао је Вучић.

Он се извинио људима из Министарства и додао да није био обавештен да се тако нешто дешава.

"Овако понижење да допустим за било које грађане Србије, да се овако скупи неко ко ће да неком каже ти смеш да прођеш, а ти не смеш да прођеш", рекао је Вучић.

Председник Србије истакао је да грађани трпе "малтретирање целог града са 50 шатора у којима не спава ни десет људи који протестују".

"Ок, трпећемо, али немојте да малтретирате све друге људе. Издржаћемо један дан, али немојте физички да их малтретирате. Ово је срамота за мене, срамота за нашу државу да се овако нешто дозвољавало и то се неће поновити. Можда ће да се понови у покушају нечијем, али ће бити оштро санкционисано", поручио је Вучић.

Вучић је напоменуо да је поносан на чињеницу да са Бошњацима живи у миру.

"Добијам велику подршку Бошњака. Сви коју су фер ће вам рећи да је Вучић урадио више него сви претходници заједно", казао је и подсетио на многобројне пројекте који предстоје у деловима Србије где је насељено бошњачко становништво, првенствено у Пазару.

Други дан Божића нерадан, само да Влада то формализује

Он ја навео да ће Влада Србије пробати да законски формализује одлуку да други дан Божића, 8. јануар, буде нерадан дан.

"Постоје сада иницијативе, видећемо шта ће влада да уради по питању другог дана Божића, да буде нерадни дан. Ионако нико жив не ради, само да видимо да ли можемо то законски да формализујемо, како да ту одлуку изведемо и шта можемо да урадимо", објаснио је Вучић.

image