Србија и Балкан

Дедај: Гервала не зна шта је дипломатија, ни за 100 година неће обезбедити нова признања "Косову"

Мала партија коју сам водио пре рата у иностранству је урадила више од целог Министарства спољних послова, поручује бивши амбасадор тзв. Косова у Северној Македонији
Дедај: Гервала не зна шта је дипломатија, ни за 100 година неће обезбедити нова признања "Косову"© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Бивши амбасадор тзв. Косова у Северној Македонији Ђерђ Дедај изјавио је да косовска министарка спољних послова Доника Гервала не зна шта је дипломатија и како да ради на обезбеђивању нових признања независности, преноси Теве1.

Дедај тврди да Гервала, чак и да остане 100 година на челу косовске дипломатије, неће моћи да обезбеди ниједно признање Косову.

"Они не знају шта је дипломатија. Нека министарка спољних послова буде у овом министарству још 100 година, неће добити признање. Мала партија коју сам водио пре рата у иностранству је урадила више од целог Министарства спољних послова", рекао је Дедај.

Говорећи о посети министра спољних послова Велике Британије Дејвида Камерона тзв. Косову, Дедај истиче да она показује да су стратешки партнери Косова озбиљно схватили решавање косовских проблема.

"Посета лорда Камерона Косову је једна од најважнијих посета које је Косово имало последњих година. Поред америчког секретара Блинкена и секретара НАТО-а, ово је трећа најважнија. То нас чини оптимистима да ова година неће личити на прошле године неактивности и да ће Косово ући у сасвим другу фазу. Наши партнери су озбиљно схватили решавање косовских проблема", рекао је Дедај.

Наглашава и да ова посета, осим што је охрабрујућа, указује и актуелној власти на Косову да је спољна политика пропала.

"Интерес Британије за Косово је трајан. Морамо пазити на те партнере. Зато што је чак и независност Косова била заједнички пројекат са нашим партнерима. Ова посета је веома охрабрујућа и такође је удар на актуелну власт. Немојте да заспите, јер је спољна политика ове владе успавана, оцрњена, једноставно пропала", појаснио је Дедај.

image