Србија и Балкан

Дарко Младић: Српска слави свој празник и никога не угрожава

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ
Дарко Младић: Српска слави свој празник и никога не угрожаваGetty © Srdjan Stevanovic

Република Српска прославом 9. јануара - Дана Републике никога не угрожава и обавеза је свих да чувају Републику и обележавају њене празнике, рекао је Дарко Младић, син генерала Ратка Младића.

"То је наш празник. Наравно да ћемо да га обележавамо и славимо. Треба сваке године достојно празновати Дан Републике. Надам се да ће они којима то смета једног дана схватити да нема разлога за тим", рекао је Дарко Младић за Срну.

Он је потврдио да ће присуствовати прослави Дана Републике 9. јануара у Бањалуци када Република Српска обележава 32 године постојања.

Дарко Младић је истакао да Република Српска прослављањем свог празника никога не ускраћује за било каква права и да не види зашто би се у вези са тим уопште дизала некаква драма.

"Али, то је на њима. На нама је да чувамо своју Републику, да обележавамо њене празнике и датуме и да гледамо да на што бољи начин живимо са својим комшијама, да нас коначно поштују. Ми се не мешамо другима како ће своје празнике да славе", рекао је Дарко Младић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив је септембра 1992. године замењен садашњим - Република Српска.

image